BIH

Potrebni mu slušni aparati, invalidska kolica, hrana

HUMANOST Teško oboljeli Dževad Omazić iz Brke kod Brčkog

S. ZAHIROVIĆ

1.12.2014

Dževad Omazić (35) iz naselja Brka kod Brčkog prije devet godina teško je obolio u trenutku kada je privodio kraju studij. Liječnici su konstatirali da se radi o neurofibrometozi, bolesti koja nije u potpunosti izlječiva, ali ni smrtonosna, a manifestira se bujanjem dobroćudnih tumora.

Počeo oticati

Dževadovo zdravstveno stanje godinama se pogoršavalo, a danas je prikovan za krevet i potpuno ovisan o brizi majke Hasibe i oca Ahmeta, ali je i dodatno hendikepiran nebrigom nadležnih zdravstvenih institucija Brčko Distrikta.

Dževadov otac Ahmet doživio je 1989. tešku saobraćajnu nesreću nakon koje su mu amputirane noge tako da nije u mogućnosti pomoći sinu pa je najveći dio tereta na majci Hasibi.
 
- Počeo sam da otičem. Limfni čvorovi su počeli izlaziti vani. Studirao sam turski jezik i književnost pa sam prešao na psihologiju i došao do završne godine. Nažalost, nisam više mogao. Ispadala mi je olovka iz ruke - kazao nam je Dževad.

Usljed bolesti, slabe mu vid i sluh. Nadležne službe u Brčkom odobrile su sredstva za nabavku slušnih aparata. Ali...

Obrazovani i nezaposleni

- Dževadu trebaju dva slušna aparata. Jedan košta 990, a drugi 1.350 maraka. Nama je nadležna služba odobrila samo 800 KM, što nije ni blizu cijene koju valja platiti, a mi nemamo da platimo tu razliku u cijeni - ističe Hasiba.

Ahmet kaže kako im nije lako, ali da nisu skloni kuknjavi, jer od toga nema ništa.

Ahmet i Hasiba imaju još dvoje djece. Kćerka je udata i živi u susjednom naselju Palanka. Sin Asmir sa suprugom živi u porodičnoj kući s Ahmetom, Hasibom i Dževadom. Oboje su fakultetski obrazovani i nezaposleni. Svi oni koji žele pomoći ovoj porodici, mogu ih kontaktirati na broj 049/ 500-714.

Najveća želja

Dževad posjeduje invalidska kolica do kojih ga donesu sa sprata porodične kuće, ali ona su na ručni pogon, a on nema snage da ih pokreće. Jedna od najvećih želja mu je da ima kolica na električni pogon.

Nada u izlječenje

- Osim teraprije, moramo osigurati i posebnu ishranu. Kontaktirali smo neke humanitarne organizacije i dobili informaciju da postoji mogućnost obavljanja operativnog zahvata u Turskoj, koji bi značajno poboljšao njegovo zdravstveno stanje. No, da bismo pokrenuli akciju, potrebna nam je potvrda od nadležnih da se Dževad ne može liječiti u Bosni i Hercegovini, a do sada je nismo mogli dobiti - objašnjava Ahmet.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.