BIH

Za sada nema poplavljenih objekata

Usljed kiše, nabujale rijeke u istočnoj Hercegovini

P. MUCOVIĆ

1.12.2014

Obilne kišne padavine koje su zahvatile područje istočne Hercegovine, izazvale su izlijevanje rijeke Trebišnjice na nekoliko mjesta u priobalju, ali srećom, za sada nema poplavljenih objekata. U Trebinju je palo skoro 110, a u Bileći skoro 151 litar kiše po kvadratnom metru.

Prema riječima Blagote Markovića, direktora Direkcije za upravljanje sistemom HET-a, u sliv Sušice palo je skoro 230 litara kiše po kvadratnom metru, dok u sjevernijim dijelovima regije nije bilo značajnijih padavina, a protok rijeke Trebišnjice kroz grad, koji je iznosio 245 kubnih metara u sekundi, sada je nešto smanjen, jer se smanjuju i dotoci u rijeku Sušicu.  
    
- U noći sa 28. na 29. novembar vatrogasci su intervenirali tri put, kada su ispumpavali vodu u selu  Mosko, gdje su bujice ušle u podrumske prostorije dvije kuće. U naselju Aleksina Međa u istoimenom ugostiteljskom objektu vodene bujice ušle su u dio objekta te u naselju Police, gdje su vode iz potoka Lušac ušle u podrumske prostorije u nekoliko kuća – kaže Vlado Ristić, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Naglašava da se voda već povukla, ali da vatrogasci obilaze teren i, u slučaju potrebe, spremni su da interveniraju.

U dijelu naselja Polica potok Lušac izlio se iz korita. Voda se izlila i na put prema naselju Rupe, kao i u naselju Bregovi pored bazena, a u području Ljubomir tri sela su bila odsječena zbog nivoa vode na putu.
    
Iz trebinjskog vodovoda upozorili su potrošače da je zbog velike količine padavina zamućena voda iz gradskog vodovoda u Trebinju i Lastvi pa ju je prije upotrebe potrebno prokuhavati.

U bilećkom selu Vrbica od udara groma stradale su tri krave na imanju Vojislava Uljarevića, saznali smo u bilećkoj Vatrogasnoj jedinici. Grom je u štalu, u kojoj je bila stoka, udario jučer oko 11 sati i zapalio sijeno u objektu. Vatrogasci su uspjeli zaustaviti širenje požara na druge objekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.