BIH

ISTRAŽUJEMO Poljine Hills gradi se na parceli iz optužnice!?

Nakon što su optuženi saradnici Saudijca El-Šidija

A. L. - F. K.

3.12.2014

U sklopu istrage o kriminalu u predmetu „Magros“, u kojem su učestvovale firme u vlasništvu kontroverznog saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija, Tužilaštvo Kantona Sarajevo prije podizanja optužnice saslušalo je dvojicu osumnjičenih, kasnije i optuženih, Bešira Meknija i Safeta Ibrovića, direktora i predsjednika Nadzornog odbora „Magros Veletrgovine“, saznaje „Dnevni avaz“.

Štetni ugovori

Općinski sud KS potvrdio je u ponedjeljak optužnicu protiv ovih saradnika vlasnika „Magros Veletrgovine“ Sulejmana el-Šidija, saudijskog investitora bliskog Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH i zamjeniku predsjednika SDA.

Istražitelji su tokom istrage, saznajemo, dokumentirali malverzacije u vidu sklapanja štetnog ugovora, kojim je nekadašnja državna firma „Magros Veletrgovina“ oštećena za dva miliona maraka. Šteta je uslijedila nakon što su Mekni i Ibrović zemljište „Magrosa“ na Poljinama za dva miliona KM 2010. prodali “Shad Investu”, firmi također u vlasništvu El-Šidija, a novac nije uplaćen.  

Zvanične potvrde da se radi o zemljištu na kojem je prije nekoliko dana počela gradnja elitnog naselja Poljine Hills, odnosno projekta u sklopu kojeg El-Šidi namjerava gradnju 214 superluksuznih vila, još nema.

No, nezvanično saznajemo da je zemljište iz optužnice, zapravo, dio parcele na kojoj se gradi naselje za bogataše. Upravo je „Shad Invest“, zajedno s „Al Shiddi Groupom“, kako se navodi na zvaničnoj internet-stranici, investitor u Poljine Hills. Jedna od rijetkih firmi koja je direktno registrirana na El-Šidija je „Shad Invest“, koji je učestvovao u kriminalnim radnjama.

Način poslovanja

Istraga Tužilaštva KS ustvari je djelimično razotkrila način na koji El-Šidi investira u BiH, a očekuje se da će istražitelji uskoro odgovoriti na pitanja o načinu poslovanja ove grupacije.

Saudijac El-Šidi, naime, navodi se kao vlasnik nekoliko usko povezanih kompanija, među kojima su i offshore kompanije, a u posjed je zadobio za samo nekoliko godina ogroman broj vrijednih nekretnina u centru Sarajeva i njegovoj okolici, i to uglavnom tokom privatizacije državne imovine, i ispod tržišne cijene.

U lancu kompanija čiji je vlasnik El-Šidi spominju se i „Sarajevo City Center“, „SCC Menagement“, MDC, „Bristol“ Sarajevo i "Grand hotel Bristol“.  

Kako se domogao "Bristola"

Zbog čega je El-Šidiju potrebna razgranata mreža međusobno povezanih firmi bilo je jasno i prilikom privatizacije sarajevskog hotela „Bristol“. El-Šidi je ovaj hotel kupio kreditom od "Bosnia Bank Internationala", koji mu je odobren nakon što je založio robu iz „Magrosovih“ magacina. Uz to, hotel je dobio za šest miliona, iako je Zavod za izgradnju KS, na čijem je čelu tada bio Bakir Izetbegović, nešto ranije u njegovu obnovu uložio pet miliona KM.

Autori: A. LONČARIĆ - F. KARALIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.