BIH

Najavljeno smanjenje plaća je igranje vatrom!

Sindikati budžetskih korisnika ustali protiv odluke Vlade TK

A. HADŽIĆ

4.12.2014

Pravu sindikalnu pobunu u Tuzlanskom kantonu izazvao je prijedlog okvirnog budžeta Vlade TK za period 2015.-2017. godine, kojim se predviđa smanjenje bruto plaća budžetskih korisnika za oko 11 posto. Smanjenje bi obuhvatilo sve koji primaju plaće i naknade iz budžeta, osim sudija i tužilaca.

Zakazana sjednica

- Već smo zakazali sjednicu Upravnog odbora Sindikata policije na kojoj ćemo utvrditi naše aktivnosti vezane za najavu smanjenja plaća budžetskim korisnicima. Ne mogu vjerovati da neko jednom policajcu, koji radi za nekih 600 maraka, želi smanjiti plaću. Vrlo brzo ćemo stupiti u kontakt i s ostalim sindikatima budžetskih korisnika - kazao nam je Jasmir Šerbedžić, predsjednik Sindikata policije TK.

Za Admira Terzića, predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja, najava smanjenja plaća budžetskim korisnicima je igranje vatrom. Navodi da oni koji su predložili smanjenje budžeta za plaće, vjerovatno, nisu svjesni šta se može dogoditi dođe li do realizacije njihovih prijedloga.

Kraj razgovora

- Nikakvih nagovještaja, a posebno konsultacija sa sindikatima u vezi s najavljenim smanjenjem sredstava za plaće budžetskim korisnicima nije bilo. Čuo sam se i s ostalim kolegama i svi su frapirani ovim prijedlogom. Ako je ovo najveći domet Vlade koja sebe naziva ekspertnom i koja jedne radnike laže, a drugima smanjuje ionako nikakve plaće, onda je tu kraj svim razgovorima. Dođe li do smanjenja plaća, sindikati će sigurno imati adekvatan odgovor - kazao nam je Terzić.

Regres za sudije i tužioce

Pravi revolt među budžetskim korisnicima izazvala je najava da su iz smanjenja sredstava za plaće izuzeti samo tužioci i sudije, te da su za njih planirana i sredstva za regres u iznosu od 1.300 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.