BIH

Šečerović pomogao da Stari most ponovo izroni

Klesar iz Kiseljaka spojio dvije obale Neretve

K. TOPALOVIĆ

4.12.2014

Rasim Šečerović iz Kiseljaka, poznatiji kao Rale, iako to njegovi mnogi sugrađani ne znaju, u svom je životu pravio razne majstorije od kamena. Godine 1979. otišao je na Brač, gdje je usavršio vještinu obrade kamena. Otad su preko njegovih ruku prošle na hiljade tona kamena kojem je davao oblik i sklapao ga u jedinstvena djela.

Kamene munare
 
Usljed ratnih dešavanja porušeni su brojni objekti, među kojima i kameni, pa je, kada se krenulo s obnovom i ponovnom izgradnjom, Rasim imao pune ruke posla.

Rušenje Starog mosta 9. novembra 1993. godine, djela neimara Hajrudina iz 16. stoljeća, osudio je tada cijeli svijet. Ipak, da bi se spojile dvije strane Neretve, bili su potrebni najbolji klesari, među kojim je i Rasim.

333

Šečerović: Uživa u penzionerskim danima

- Poslije rata dugo se radilo u Mostaru. Obnavljali smo Stari most. To je bilo prelijepo iskustvo, spojiti dvije obale Neretve. Trenutak otvorenja je neopisiv. Čovjek, jednostavno, mora biti ponosan na svoj rad. Također, u Mostaru smo obnovili i izgradili između 10 i 20 munara od kamena. Radili smo i u Jablanici, Banjoj Luci, Nevesinju, Trebinju... Radio sam i na munari u Baru, popravljali smo Carevu džamiju u Foči, ali i stare zidine na Jajačkoj tvrđavi - priča Rasim.

Petero unučadi

Posebno je bilo, kako kaže, raditi obnovu banjalučke Ferhat-pašine džamije. Kada su privodili posao kraju, tadašnji muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić poljubio ga je u ruku za dobro odrađen posao i to je ovjekovječeno na fotografiji.

222

Edhem ef. Čamdžić čestita Rasimu

Danas Rasim uživa u penziji sa svojom suprugom Muneverom, ima dvoje djece, petero unučadi i dvoje praunučadi.  

Obnavljanje musafirhane

- Radio sam i u okolnim općinama. Napravili smo munare u Kreševu i Kiseljaku, a radio sam i na obnovi musafirhane u Fojnici - govori nam kiseljački klesar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.