BIH

Zbog besparice i matičari rjeđe vjenčavaju na terenu

Parovi najčešće biraju zgradu Gradske uprave

M. ZGONJANIN

5.12.2014

Mirko Tankosić, jedan od šest matičara u Gradskoj upravi Prijedora, u više od 28 godina matičarskog staža vjenčao je stotine parova. Kaže „da mu je ruka bila sretna" , jer se oni koje je spojio prilično rijetko razvode. Ili on za to ne zna.

Pod šatorom

Uglavnom, više pamti neformalne ceremonije, van zgrade Gradske uprave i takozvani odlazak matičara na teren.

- Obično su to vjenčanja po restoranima, na otvorenom, na nekom od izletišta, pod šatorom... Nisam, doduše, imao tu sreću da poput nekih mojih kolega mladence vjenčam, recimo, u vozu, ali nikad se ne zna šta kome može pasti na pamet - kaže Tankosić i pojašnjava da za vjenčanje van zgrade Gradske uprave mladenci moraju platiti 216 maraka.

Dodaje da su ranije, dok besparica i tu nije umiješala svoje prste, matičari češće „radili na terenu". Sad je mnogo više onih koji sudbosno da izgovaraju tamo gdje je besplatno, u zgradi Uprave.

Odluka vlasti

U Oštroj Luci mladenci za izlazak matičara moraju izdvojiti simboličnih deset maraka. Tako su, prema riječima matičarke Sanje Zečević, ranije odlučili lokalni parlamentarci. Ona lično, a vjenčala je tek 18 parova, nije imala nekih neobičnih zahtjeva.

- Obično su to bila vjenčanja u restoranu - kaže Sanja koja ima tek nekoliko mjeseci matičarskog staža. U Bosanskom Novom izlazak matičara košta 150 maraka.

Vjenčanje uz roštilj

Tankosić priznaje da je na početku matičarske karijere imao priličnu tremu. Nerijetko ne manju nego mladenci koje je vjenčavao.
- Kasnije je trema nestala - kaže Tankosić koji najviše pamti jedno vjenčanje uz roštilj na kojem čak nije bila precizirana ni satnica dolaska matičara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.