BIH

Papina alhemija

LIČNOST SEDMICE Papa Franjo I

T. LAZOVIĆ

6.12.2014

Netom okončana posjeta poglavara Katoličke crkve pape Franje I Turskoj u svjetskim političkim krugovima cijeni se kao krupan i, po mnogo čemu, historijski događaj.

Papina posjeta trenutno najpotentnijoj i najstabilnijoj muslimanskoj državi, po značaju i utjecaju na odnose prvenstveno Zapada i islamskog svijeta, gotovo da se može mjeriti s govorom američkog predsjednika Baraka Obame (Barack) na egipatskom Al-Azharu u Kairu 2009. godine.

Slojevita uloga

No, okolnosti su kompliciranije, a uloga vjerskog poglavara katoličkog svijeta je slojevitija i zahvata mnogo šire područje, a nosi umnogome i cjelovitije poruke.

Ako po strani ostavimo geopolitičke lekcije i posljedice, nacionalne i personalne, aspekte susreta pape Franje i novog predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), obilaske mauzoleja u Ankari i džamija u Istanbulu, Papina misija će ostati upamćena po svojevrsnom resetiranju retorike Vatikana prema islamu.

Naime, Franjine riječi izrečene u avionu na povratku iz Turske, kada je, između ostalog, rekao da je “Kur'an knjiga mira, a terorizam nije islam”, doživljene su kao istinski zaokret u odnosu na tvrde riječi njegovog prethodnika u Svetoj Stolici, Nijemca Benedikta XVI.

U vrijeme žestokih previranja, plamtećih sukoba i nepomirljivih razlika, širenja zla terorizma i islamofobije, Papine riječi vjere i razumijevanja došle su kao ohrabrenje i svjetlo na kraju tunela. Kao dugo čekani melem na rane.

Porušeni mostovi

Argentinsko-italijanski papa Franjo, inače po struci hemijski inžinjer, tim je porukama, poput alhemičara, pozlatio i oplemenio izuzetno važnu posjetu velikoj muslimanskoj zemlji.

Objektivniji analitičari će, zasigurno, reći da je to samo najava mogućeg novog početka, te da će za izgradnju porušenih i oštećenih mostova trebati mnogo više. Ali, što bi rekao pjesnik: “Samo je jedna iskra dovoljna ili da plane sve ili da sve obasja”.

Odličan plivač i kuhar

Papa Franjo I je 2013. godine postao 266. poglavar Rimokatoličke crkve, a nakon što je njegov prethodnik iznenada abdicirao. Rođen je 1936. u Argentini, ali su njegovi roditelji Italijani. Poznat je po simpatijama prema redu franjevaca koji su i u BiH ostavili neizbrisiv probosanski trag. Ime je i uzeo po Franji Asiškom, osnivaču tog reda.

Kao nadbiskup putovao je javnim prijevozom, a umjesto biskupske palače, stanovao u iznajmljenom stanu, te je zaslužio nadimak Kardinal siromašnih. Slično je nastavio i kao papa. Odličan je kuhar, ali i plivač, iako mu je u djetinjstvu zbog bolesti odstranjeno jedno plućno krilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.