BIH

Idemo u Francusku na EP!

Dr. Reuf Karabeg, šef Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i doktor fudbalske reprezentacije BiH

Redakcija

6.12.2014

Subota, 29. novembar

Koncert u Zagrebu

Uobičajeno se budim u 6.45 sati. Danas u 8.15 kafa sa suprugom, odlazak u privatnu praksu da previjem nekoliko pacijenata koje sam operirao jučer i prethodnih pet dana. U 11 dolazim kući po sina i suprugu krećemo na put za Zagreb.

Koncert Andree Bocellia počinje tačno u 20 sati. Po registarskim tablicama vidim da su stigli posjetioci ne samo iz Hrvatske već iz čitave regije susjednih država. Koncert impresivan uz Akademski zbor i Zagrebačku filharmoniju. Osim očekivano od Andree Bocellia, posebno nas oduševljavaju gosti Lana Kos i „2Cellos“ iz Hrvatske kao i sopran Alessandra Marianelli i gosti umjetnici Ilaria Della Bidia&Carisma.

Nakon pet biseva u 23 sata puni utisaka i pozitivne energije odlazimo kod mog dragog prijatelja i kolege plastično-rekonstruktivnog kirurga, dr. Zlatka Vlajčića sa KB Dubrava. Evociramo uspomene sa zajedničkog putovanja “Felows in science” sa kruzera 2012. godine. Gledamo slike. Jedva nekako rastajemo se u tri sata poslije ponoći. Pričamo o zajedničkoj knjizi. Dolazi na promociju. Definitivno i super... Vraćamo se u hotel.

Nedjelja, 30. novembar.

Supruga i kupovina

Kafa, doručak, telefonski razgovor s glavnom sestrom Hanom Klačar. Referira mi laboratorijske i vitalne parametre jedne pacijentice. Dobri su. Zvat ću dežurnog kolegu nakon previjanja i vizite. Odlazimo na sastanak sa zastupnicima medicinskog materijala poliklinike “Karabeg”. Slušam vrlo ugodan i živ razgovor između dvije žene. Nameće mi se misao kako se poslovne obrazovane žene daleko lakše i preciznije dogovore nego mi muškarci. Ispred hotela srećem prvog susjeda u zgradi u kojoj stanujem u Sarajevu. Kakva slučajnost.

I on je bio na koncertu Andree Bocellia s porodicom. Razmjenjujemo utiske. Već je 13 sati i krećemo za Arena Centar. Sin tinejdžer raste kao iz vode. Sniženja 30 posto te supruga kao i svaka žena pokušava da mi objasni kako je baš taj dan kupovina povoljna. Koristim priliku da se izvučem od šopinga i zovem u pomoć kolegu Zorana Veira iz KB „Rebro“. Super. Dolazi i uz kafu i sok elaboriramo puno zajedničkih stvari. Ide na kongres u Njujork i jedini je od 23 koautora naše knjige koji neće moći doći na promociju knjige “Osnovi plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije” 6. decembra, čiji sam urednik i autor većine poglavlja. Polazak za Sarajevo u 16 sati. Putem ponovo razgovaram s Klinikom za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, s  dežurnim dr. Vanisom Dujsom o stanju pacijenata. Dogovaramo strategiju liječenja. Dolazim u Sarajevo u 21 sat. Internet i e-mail pisma kolegama koji nam sutra ujutro dolaze iz Zagreba.

Ponedjeljak, 1. decembar

Partija šaha sa sinom

Saznajem da zbog loših uvjeta u Sarajevu kolege nisu sletjele na aerodrom. Doći će danas popodnevnim letom. Imamo operacije kod četvero djece oboljele od bulozne epidermolize, rijetkog oboljenja (u Hrvatskoj ima 50 registriranih, u BiH 24). Pošto imamo simpozij u srijedu, a ja sam uvodničar i moderator, moram još neke nejasnoće razjasniti te provodim tri sata za kompjuterom.

Uobičajene aktivnosti na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, gdje sam šef, dogovori s kolegama, uobičajeni indikacioni sastanak u 14.15 sati. Odlazak u privatnu praksu. Operacija jedne šake kod djeteta od pet godina i operacija nosa djevojke 20-ih godina. Partija šaha sa sinom, rezultat, uobičajeni u kasnim noćnim satima, 1:1. Sumnjivo? Možda... Za miran san.

Utorak, 2. decembar

Operacije djece

Na jutarnjem sastanku upoznajem kolege na Klinici sa prim. dr. sc. Antunom Kljenak, hirurgom, i dr. Majom Karaman-Ilić, anesteziologom. Odlučili smo da operiramo cijeli dan, četvero djece, s teškim kontrakturama šaka - bilo je planirano dva dana po dvoje. U sali smo sve moje kolege, puno medicinskih sestara, gosti iz Zagreba. Izbrojao sam i snimio da je u jednom momentu u jednoj sali bilo 25 osoba. Nevjerovatno. Priliku za uživanje za  operacionim stolom imaju dr. Kljenjak, dr. Selma Arslanagić, sestra Lejla. Jednu operaciju pod kontrolom “svih nas” radi i dr. Selma. Super. To i jeste cilj edukacije i razmjene iskustava.

Nažalost, moram malo ranije iz sale, jer su došli studenti u ranije dogovoreni termin za polaganje ispita. Pokušavam u dogovoru sa studentima promijeniti termin i da se vratim u salu, ali rok je danas. Ispitao sam 12 studenata. Svi su veoma dobro znali, prolaznost 100 posto. Rijetko se ovo događa, ali, eto, događa. Oko 19 odlazim u privatnu praksu, nekoliko konsultacija. Ovo je operativni dan prim. dr. Amele Karabeg i Danijele Crnogorac. I one su se umorile. Dvije operacije, jedna u toku. Slijedi uobičajena posjeta Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Odlazim na večeru sa kolegama “Kod Kibeta”. Pogled fantastičan. Rekli smo - pričamo o svemu osim o medicini. Večeras ne... Kuća... Večernji poziv i razgovor s kćerkom koja studira u inozemstvu. Svaki dan se čujemo nekoliko puta.. Lijepi Viber i Skype.

Srijeda, 3. decembar

Briga o “djeci leptirićima”

Vizita i sastanak. Simpozij - od devet do 12.30. Šest predavanja. Okrugli sto. Moderator sam i sve moram držati pod kontrolom. Imamo priliku čuti najzaslužnije za brigu o “djeci leptirićima”, gospođu Vlastu Zmazek, predsjednicu DEBRE Hrvatske, i dr. Nevzetu Kahriman, predsjednicu DEBRE u BiH. Dr. sci. Mirsad Babić, dr. sci. Antun Kljenjak i dr. Maja Karaman-Ilić iznose svoje stavove kroz predavanja. Divna predavanja, diskusije i zaključci. Sastanak. Privatna praksa.

Razmjena poruka s Edinom Džekom. Rehabilitacija ide najboljim putem, kako smo i predvidjeli, oporavak oko tri sedmice. Brzo će Edin zaigrati. Čujem se s fizioterapeutom Ismarom Hadžibajrićem skoro svaki dan. S Elmirom Pilavom, sekretarom reprezentacije, često. Planiramo na večeru sa suprugama ovih dana. Daj Bože. Znamo se ne uspjeti dogovoriti i nakon tri mjeseca traženja termina koji bi odgovarao svima.

Četvrtak, 4. decembar

Promocija na ANUBiH

Nakon uobičajenog sastanka i vizite na klinici, odlazim na dogovor kod dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu u vezi sa subotnjom promocijom. Pregleda knjigu još jednom, uz pohvalu koja se čini da nije kurtoazna. Ostajemo u ugodnom razgovoru pola sata. Uobičajene aktivnosti na Klinici i privatnoj praksi. Nastavljam pisati dnevnik, provjeravam još jednom spisak pozvanih na promociju, čujem se s profesorom Jevgenijem sa Muzičke akademije za konačni dogovor o muzici. Sastanak s akademikom prof. Mirsadom Hukić, koja će ispred Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) biti promotor. Ponosan sam na to da će promocija biti održana na uzvišenom mjestu i zahvalan sam Medicinskom odjeljenju ANUBiH koje je prepoznalo projekt i dozvolilo održavanje promocije upravo u zgradi ANUBiH.

Petak, 5. decembar

Posljednje pripreme

Uobičajen radni dan. Posljednje pripreme za sutrašnju promociju. Svi koautori dolaze. Nevjerovatno ih je bilo okupiti na knjizi, a, iskreno, skoro da ne vjerujem da svi dolaze na promociju knjige koja će se čitati i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Konačno. Prva knjiga iz ove oblasti u regionu na “jezicima koje tako dobro razumijemo”.

U 22 sata večeras avionom stiže i prof. dr. sc. Zdenko Stanec iz KB „Dubrava“ Zagreb, koji će biti jedan od promotora.

Čuo sam se s Vedadom Ibiševićem, već uveliko trenira. Edin i Vedad su dobro. Idemo u Francusku na EP!

Imam TV nastup u emisiji dobre vibracije na TVSA s Vanjom Semić. Puno je događaja u posljednjem mjesecu iza nas koje elaboriramo. I sutrašnji događaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.