BIH

SUĐENJE TURKOVIĆU Planinčić mi je rekao: Vidio sam mrtve ljude!

Iskaz Dragiše Rajaka o likvidacijama

Autor:Am. KOVAČ

9.12.2014

Reproduciranjem iskaza Dragiše Rajaka koji je dao tokom prvostepenog postupka, jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje zločinačkoj organizaciji sa Zijadom Turkovićem na čelu, koja se tereti za više monstruoznih likvidacija, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona maraka iz Sarajevskog aerodroma, otimanje dionica Fabrike čarapa "Ključ" i pranje novca. Tužilaštvo je zastupala tužiteljica Diana Kajmaković, uprkos jučerašnjem pokušaju ubistva, čime je pokazala iznimnu hrabrost i predanost poslu!

Mokra odjeća

Rajak je, također, bio optužen u ovom predmetu, ali je priznao krivicu i osuđen je na dvije godine zatvora. On je svjedočio o likvidaciji Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Svjedok je ispričao da je 27. marta 2010. godine došao u Sarajevo.

- Po mene su došli kući Milenko Lakić i Danijel Planinčić i kazali da imaju nekih obaveza u Sarajevu kod prijatelja Zijada i da idem s njima. Zijada sam upoznao nekad ranije u Bijeljini. Krenuli smo u Sarajevo crnim džipom marke Mercedes koji je pripadao Turkoviću, a koji je Lakić često koristio i vozao se po Bijeljini. Kada smo stigli u Sarajevo, otišli smo u stan na Ciglanama - ispričao je Rajak.

On je kazao da je u stan, nedugo poslije njih, došao Milovanović, a odjeća mu je bila prljava i mokra.

- Lakić ga je pitao je li sve gotovo. Rajko mu je rekao da je iskopao neke rupe. Nisam imao pojma o čemu se radi. Poslije je došao Sead Dumanjić. Te večeri dolazio je i Zijad Turković. Spominjali su neku kuću i neke ljude. Tada nisam znao o čemu se radi, tek kasnije sam shvatio - pojasnio je Rajak.

Dodao je da je po povratku u stan Planinčić izgledao sav izgubljen te da mu je rekao da je vidio mrtve ljude.

- Tada mi je Planinčić kazao: "Blago tebi pa ti nisi išao" - ispričao je svjedok.

Rajak se zajedno s Milovanovićem, Planinčićem i Lakićem odvezao na lokalitet Ivan-sedla, gdje su kasnije optuženi zakopali tijela ubijenih Marija Tolića i Vernera Ajdarija.

- Lakić je Milovanoviću rekao da uzme neki lanac (lančić, op.a.). Ali, Milovanović je to odbio, rekavši da je Dok (Zijad Turković, op.a.) rekao da se ništa ne smije dirati - prisjetio se svjedok tada.

verner-ajdari

Foto: Arhiv (Ajdari: Žrtva zločinačke organizacije Zijada Turkovića)

Istražiteljima je svjedok pokazao i mjesto kod Rimskog mosta na Ilidži gdje je Milovanović, nakon što su pokopali tijela Tolića i Ajdarija, bacio lopatu i čizme u rijeku Bosnu. Rajak je tokom svog boravka na Ciglanama vidio torbu s oružjem i ruksak za koji mu je Lakić rekao da je u njemu eksplozivna naprava. Iz stana na Ciglanama prešli su u stan, u naselju Grbavica, koji pripada Zijadovoj supruzi Šejli Jugo-Turković.

Mrtvi ljudi

- Milenko mi je poluozbiljno kazao da će postaviti bombu u jedan kafić. Ja sam se prepao i rekao mu da se ne pravi lud. Tad sam se upitao otkud ja u ovoj priči. Uzeo sam taksi, otišao u Lukavicu i onda autobusom u Bijeljinu. Kasnije me Lakić zezao da sam se prepao i pobjegao - kazao je Rajak.

Suđenje nakon reproduciranja svjedočenja Dragiše Rajaka prekinuto je, jer se Lakić žalio na zdravstvene probleme. Naredno ročište zakazano je za četvrtak.

Turković opet vrijeđao tužiteljicu

Fahrija Karkin, advokat optuženog Turkovića, i Dejan Bogdanović, koji zastupa Lakića, zatražili su da se ne reproducira iskaz Planinčića jer je potpisao sporazum o priznanju krivice i osuđen je na pet godina zatvora. No, tužiteljica ga je podsjetila da se iskaz svjedoka može pročitati kada, između ostalog, postoje znatno otežani važni razlozi zbog kojih neki svjedok u sudnici ne svjedoči.

- Podsjećam da su tom svjedoku Turković i Lakić prijetili. Tada mu je rečeno: „Dobro vodi računa. Tamo gdje ideš, bit će jako hladno. Ponesi deku“. Svjedok je zbog straha odbio svjedočiti - kazala je Kajmaković, tužiteljica Tužilaštva BiH.

No, Turković je ponovo vrijeđao tužiteljicu, ustvrdivši da je tužiteljica "tukla" Planinčića te je morao svjedočiti protiv njih. Lakić se pridružio ovim vrijeđanjima tužiteljice. Senadin Begtašević, predsjedavajući Sudskog vijeća, upozorio je optužene na ponašanje i način na koji govore o tužiteljici, a odluka hoće li taj iskaz biti reproduciran, bit će saopćena na narednom ročištu.

Žale se na lisice

Advokat Karkin žalio se Vijeću da njegovog klijenta Turkovića na suđenja dovode s liscima i na grub način te da mu ostaju tragovi po rukama i da su na taj način povrijeđena njegova prava pa se ne može usredotočiti na suđenje. I Lakić se požalio Vijeću što mu stavljaju lisice na ruke kada ga dovode na suđenje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.