BIH

ALARMANTNO Penzioneri u strahu: Bez MMF-a ugrožene penzije?!

Ništa od tranši kredita od 134 miliona maraka

Autor:E. DUVNJAK - ŠALAKA

9.12.2014

Bosna i Hercegovina do kraja ove godine neće dobiti novac od dvije tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 134 miliona KM.

Misija MMF-a posljednjih dana boravi u BiH i obavlja razgovore s predstavnicima vlasti, ali je jasno da BiH neće ispuniti uvjete, što je u izjavi potvrdio i federalni ministar finansija Ante Krajina.

Likvidnost budžeta

Sve to izazvalo je nove strepnje kod penzionera, naročito vojnih osiguranika u FBiH, kojima su i ranije penzije bile smanjene. Ako ne bude devete i desete tranše kredita, postoji bojazan da će biti ugrožena likvidnost budžeta te da FBiH neće ispuniti obaveze prema penzijsko-invalidskom fondu.

Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH, poručuje da im penzije više ne smiju dirati.    

ismet-harbinja

Foto: Avaz (Harbinja: Donijet ćemo odluku)

- Već su jednom udarili na nas zbog uslova koje je postavio MMF, pa ni sada ništa nije nemoguće. Tada su nam smanjili penzije za 50 posto, a ništa time nisu uštedjeli. Može se dogoditi da nam kod isplate penzija Vlada uskrati od onih 50 posto kojih daje svaki mjesec. Ali, mi smo ih već jednom upozorili da nam penzije ne diraju! A isto to dali na znanje i Federalnom zavodu PIO/MIO - kazao nam je jučer Harbinja i dodao da u FBiH ima 10.400 vojnih penzionera.

Ko jede novac

Istovremeno, i predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa kaže nam da su oni očekivali da će ove tranše MMF-a biti realizirane do kraja godine.

rapa-avdo-10

Foto:Avaz (Rapa: Kredite pojedoše oni koji žive od budžeta)

- Tražili smo da iz tih sredstava dio bude odvojen za podmirenje mjesečnog nedostatka sredstava za isplatu penzija. Tako bismo u 2015. godini s isplatom penzija startali od 1. do 5. u mjesecu, a ne kao do sada 7. ili 8. Izgleda da od toga neće biti ništa. U ovoj zemlji nema gradnje fabrika, novih zapošljavanja, tako da zavisimo od kredita. Tako je i s tranšama MMF-a, koje pojedu oni koji žive na račun budžeta - kazao nam je Rapa.

  • 631,6 miliona eura ukupni iznos kredita koji je BiH uzela od MMF-a
  • 2015. godine u junu istječe trajanje kreditnog aranžmana

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.