BIH

Langof: Svaka kiša može izazvati katastrofu

KLIZIŠTA Ugrožene stotine kuća na Soukbunaru

Z. Karamović

9.12.2014

Hiljade stanovnika naselja Soukbunar, Borak, Pećina i mjesta oko Jevrejskog groblja i ovu zimu strahovat će za svoju sigurnost zbog velikog klizišta. Najveći problem imaju mještani Pećine koji se bore s pucanjem i pomjeranjem potpornih zidova na kućama.

Potporni zidovi

Klizište je sanirano prije nekoliko godina, ali zbog dotrajalih vodovodnih i kanalizacionih cijevi iz kojih se izljeva voda i dan-danas, klizište je aktivno. Stotine kuća su ugrožene, a i pored izgrađenih potpornih zidova, problem nije riješen!

Vlasnik jedne od kuća Safet Puška kazao nam je da je stanje alarmantno, ali da tu moraju živjeti, jer nemaju gdje drugo.

- Radimo sve što možemo, ali svakim danom nam je gore. Pucaju zidovi na kući, voda izvire na sve strane. Samo čekamo kada će sve krenuti - rekao je Puška.

Porodica Hajre Ališehović nedavno je doživjela šok kada su počeli praviti garažu i vidjeli da je dio zida potpuno propao u zemlju. Ističe da svi mještani žive u strahu.

Plema Džabija kaže da odavno znaju da je područje na kojem žive lavina.

- Ali nakon sanacije klizišta niko nije dolazio. Međutim, problem je ostao. Da nisam ja izdvojila novac za potporne zidove, kuća bi se davno srušila - kazala je Džabija.

Prema riječima profesora Zlatka Langofa, eksperta za geologiju, cijela zona je na granici izdržljivosti, pa i manji problem može izazvati katastrofu.

Curi voda

- Područje se nalazi na stijenama čija je podloga nepropusna. Svakom kišom situacija se pogoršava, a curenje fekalija i vode samo će problem potaknuti. Ovdje se nalazi i mnogo vrela koja nisu sanirana. Mnogo toga nije regulirano i sve će dovesti do raspačavanja zemljišta. Samo veliko istraživanje, u koje bi bilo uključeno cijelo područje, može spasiti neželjenu katastrofu - upozorio je Langof.

Zahtjev za hitnu sanaciju

Fuad Babić, koordinator za klizišta KS, navodi da je sanacija na ovom području završena i da ono nije u opasnosti. Međutim, odgovor koji smo dobili iz Općine Centar ukazuje na postojanje problema. Osim usvajanja zahtjeva za saniranje na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća, Mjesna zajednica “Soukbunar” poslala je zahtjev za što hitniju sanaciju. Iz Centra tvrde da će projekt finansirati iz budžeta za 2015. godinu.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.