BIH

Penzionerski dani brže prolaze uz zanimljiv hobi

Vrselj bavi se izradom suvenira

N. SMAJOVIĆ

10.12.2014

Da je i penzionerske dane moguće iskoristiti za bavljenje hobijem i za rad koji donese i određenu materijalnu korist, dokaz je Travničanka Emirzada Vrselj (70). Više od 30 godina bavi se izradom i pravljenjem raznoraznih suvenira i ukrasnih predmeta, a najveći broj nastaje od materijala koji mnogi smatraju otpadom.

Vreća od kafe

- Ovo čime se bavim je neka vrsta reciklaže. Za izradu suvenira koristim ostatke tekstila, kartonske kutije, stare knjige, tegle, razne staklene posude. Nakon toga potrebna je i kreativnost, tako da za nekoliko sati od obične tegle koja bi završila u smeću i komada vreće od kafe, nastaje jedan zaista lijep suvenir koji može služiti kao vaza za cvijeće, a od komada kartona i tekstila ukrasna kutija u kojoj je moguće čuvati nakit - ističe Vrselj.

Osim ukrasnih kutija, levhi, i drugih brojnih predmeta od materijala koji ljudi odbacuju, bavi se i slikanjem na svili i staklu. Marame od svile koje prođu kroz njene ruke, dobiju zaista čaroban i prelijep izgled.

Skup materijal

- Ovo čime se bavim je skup hobi, jer su materijali i boje za slikanje izuzetno skupi. S obzirom na to da nemam neko prodajno mjesto, moji suveniri završe kao pokloni. Ipak, na jedan fin način iskoristim slobodno vrijeme, a svaka prodaja je dobrodošla, iako novac uglavnom iskoristim za ponovno ulaganje u materijale - otkrila nam je Vrselj.

Unikatne čestitke

Emirzada se bavi i izradom unikatnih čestitki za sve prilike. Kaže da joj je žao što mlađi pokušavaju do novca doći na neki brzi način i što nema zainteresiranih za bavljenje ovim zanimljivim hobijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.