BIH

Trhulj i Novalić najozbiljniji kandidati za premijera FBiH

Još nepoznanica ko će naslijediti Nikšića

M. Aš.

10.12.2014

Safet Softić, potpredsjednik SDA, u izjavi za "Dnevni avaz" rekao je jučer da organi stranke još nisu donijeli zvaničnu odluku o tome ko će biti novi mandatar Vlade FBiH. On pojašnjava da čeka izbor predsjednika Federacije.

Softić tvrdi da je u opciji za poziciju premijera FBiH, koja pripada SDA, više imena, među kojima su načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević, privrednik iz Gradačca Fadil Novalić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj i bivši premijer Tuzlanskog kantona Bajazit Jašarević.

fadil-novalic-12

Avaz (Novalić: Za sada favorit većine)

No, osim Trhulja, Galijaševića i Novalića, kako nezvanično saznajemo, u utrku za premijera uključio se i Šemso Dedić, bivši premijer Unsko-sanskog kantona.

- Svi u stranci imaju svoje favorite. Trenutno se ispipava teren. No, zvanično organi stranke još nisu ni raspravljali o tome ko će zauzeti ovu poziciju. Sve su za sada još neke želje. Ali, moje je mišljenje da tu najbolje stoji Novalić, jer se radi o privredniku koji je radio na ekonomskom programu stranke. Nama treba neko iz te branše, a pogotovo neko iz Tuzlanskog kantona, zbog svih dešavanja tamo - rekao je Softić.

S druge strane, izvor "Avaza" blizak SDA kaže nam da ne treba lako eliminirati ni Trhulja, koji među pojedinim članovima stranke slovi, također, za ozbiljnog kandidata.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.