BIH

Kerijev diplomatski uragan!

Američki zvaničnik s ruskim i evropskim diplomatima

T. LAZOVIĆ

15.12.2014

Američki državni sekretar John Kerry sinoć je sletio u Rim, gdje je održao sastanak s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, a danas će imati set sastanaka s ključnim evropskim saveznicima u Parizu i Londonu.

Među njima su i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) te ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, koji će danas, nakon susreta s Kerijem, u Briselu predstaviti i, kako se očekuje, usvojiti novi pristup Evropske unije Bosni i Hercegovini.  

Stavovi Moskve

Kako javljaju agencije, Kerijeva posjeta pretpraznički je diplomatski uragan kojim Sjedinjene Američke Države žele pokrenuti s mrtve tačke utvrđene pozicije u vezi s najvećim svjetskim krizama na Bliskom istoku i u Ukrajini.

To se posebno odnosi na blokadu u radu Vijeća sigurnosti UN-a te sve dublje razlike s Rusijom, ne samo u pogledu Ukrajine nego i Balkana. Kako je sinoć kasno rečeno, tokom susreta s Lavrovom najviše se govorilo o Ukrajini i Bliskom istoku. Sjedinjene Države ranije su jučer zaprijetile novim mjerama Senata u vezi sa sankcijama Rusiji, što je Moskva osudila i najavila odgovor.

No, posljednji potezi ruske diplomatije, kako saznajemo, i u pogledu Balkana i BiH, gdje je Moskva sve tvrđe protiv ne samo integracije u NATO nego i Evropsku uniju, izazvali su nezadovoljstvo u Vašingtonu.

Agencija Reuters, podsjetimo, nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC), koje okuplja zapadne sile i Rusiju te zemlje OIC-a, objavila je da "Rusija raskida sa Zapadom u BiH".

Sve je više onih koji smatraju da Moskva želi izazvati nestabilnost na Balkanu, kako bi zaštitila svoje interese u Ukrajini. Sjedinjene Države, saznajemo, tome se snažno protive i čvrsto drže poziciju prema kojoj je BiH bila uvijek i danas je evropska zemlja sa sigurnom perspektivom članstva u EU i NATO-u. Stoga, Keri javno i ne spominje BiH tokom razgovora s Rusijom, smatrajući da je to diplomatsko pitanje Evropske unije i SAD, a ne SAD i Rusije.  

Čvrsto partnerstvo

To potvrđuje i činjenica da je Keri danas zakazao sastanke s Mogerini, Frank-Valterom Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier) i ostalim partnerima iz Evropske unije. Američki državni sekretar od samog početka jasno je podržao novu inicijativu EU, odnosno Njemačke i Velike Britanije za BiH, a očekuje se da to bude potvrđeno i na današnjim susretima. U pogledu naše zemlje, kako nam je potvrđeno iz više diplomatskih izvora, EU i SAD imaju čvrsto partnerstvo i zajedničku politiku.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.