BIH

Tužilaštvo treba borbu protiv ISIL-a staviti kao viši prioritet!

Ambasada SAD o saradnji sa BiH protiv terorizma

S. NUMANOVIĆ

15.12.2014

Izvještaji o bilo kakvoj novoj strategiji ili politici Sjedinjenih Američkih Država vezanoj uz borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini su netačni i nikakvo novo osoblje vlade SAD ne dolazi kao podrška bilo kakvim inicijativama u ovoj oblasti, preneseno je „Dnevnom avazu“ iz Ureda Ambasade SAD za odnose s javnošću.  

Konačno uništenje

Odgovarajući na naša pitanja o tome da su u Ambasadu SAD došli novi službenici s isključivim zadatkom da pomognu domaćim institucijama za provođenje zakona u borbi protiv ekstremizma i terorizma, rečeno nam je i da je „slabljenje i konačno uništenje ISIL-a i dalje je glavni prioritet za SAD i zadovoljni smo aspektima saradnje sa BiH u ovom pitanju“.
 
- U borbi protiv terorizma, SAD imaju odlično i dugogodišnje partnerstvo s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), koja direktno doprinosi naporima da se oslabi i na kraju uništi ISIL. I dalje smo impresionirani profesionalizmom osoblja OSA-e i njihovom predanošću da služe i štite sve građane BiH - navedeno je iz Ambasade.

Obavještajni rad

Također, kako ističu, zadovoljni su bliskom saradnjom između OSA-e i SIPA-e, jer obje institucije imaju ključnu ulogu u sprečavanju i onemogućavanju potencijalnih terorističkih djela u BiH.

- Međutim, dobar obavještajni rad i rad policije nisu dovoljni. Konkretno, vjerujemo da Ured državnog tužioca treba ovu borbu postaviti kao viši prioritet. Također, voljeli bismo da se uspostavi bliža i efikasnija saradnja između tužilaca i policije, posebno sada, kada je BiH članica koalicije zemalja koje se bore protiv ISIL-a – istaknuto je u odgovoru iz Ureda Ambasade SAD za odnose s javnošću.

Američki predsjednik Barak Obama (Barack) okupio je globalnu koaliciju u borbi protiv terorističke organizacije koja je zaposjela teritorije u Siriji i Iraku i zgrozila svijet likvidacijama zarobljenika pred očima cijelog svijeta. Nedavno je u Briselu održan samit država članica pod vodstvom Džona Kerija (Kerry), državnog sekretara, a i BiH je imala svog predstavnika.
 

BiH je izvor boraca koji podržavaju ISIL

Iz Američke ambasade u BiH ističu da „borba protiv nasilnog ekstremizma u BiH zahtijeva povećan angažman političkog vodstva, institucija i civilnog društva“.

- BiH je izvor stranih boraca koji podržavaju ISIL, a to je problem koji ima utjecaj na sve građane ove zemlje – upozoravaju iz Ambasade.

 

150 dobrovoljaca iz BiH ratuje u Siriji, prema podacima SIPA-e

60 država i međunarodnih organizacija u globalnoj koaliciji

SIPA provela akciju „Damask“ u kojoj je privedeno 27 osoba pod optužbama za vrbovanje i odlazak na strana ratišta

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.