BIH

Čengić: Gnusni čin vrijedan osude

Reakcije nakon napada i paljenja imovine privrednika Zorana Troboka

A. L.

15.12.2014

Predsjednik Udruženja konsultanata inžinjera BiH Ešref Gačanin bio je iznenađen nakon što je od novinara "Avaza" saznao za napad i paljenje imovine istaknutog privrednika Zorana Troboka. Gačanin kaže da je Zoran veoma vrijedan i moralan čovjek i privrednik.

- Maksimalno je poslovan. To je čovjek koji vodi računa o sebi i drugima, to znači pravi privrednik - rekao nam je Gačanin.

On ne pamti da su se ranije dešavali slični napadi na bh. privrednike i ne vjeruje, kako kaže, da u konsultantskoj industriji postoji neko ko je spreman napasti drugoga zbog konkurencije.      

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić u ime Udruženja je osudio ovaj čin.

- Smatram da je ovo udar na razvoj bh. društva, odnosno zastrašivanje ljudi koji svoj posao rade na način koji omogućava zapošljavanje i, na kraju krajeva, razvoj cijelog društva. Ovaj gnusni čin trebaju osuditi svi građani i zatražiti od nadležnih policijskih službi da hitno pronađu izvršioce - rekao je Čengić.

Problem cijelog društva

Mirza Smajić, profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže za "Avaz" nakon ovog događaja da je Sarajevo kao glavni grad BiH siguran koliko i ostali glavni gradovi.

- Gdje je veća koncentracija stanovništva, tu je i veća stopa kriminaliteta. Ne mogu govoriti o pojedinačnom slučaju. Policija radi u okviru zakona, ali moram istaći da nije samo policija ta koja se treba boriti protiv kriminala, nego cjelokupno društvo - kaže Smajić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.