BIH

Bosanac kuhao i za kraljevsku porodicu

Edin Džemat zadivio Šveđane svojim delicijama

E. Trako

15.12.2014

Mnogo je Bosanaca i Hercegovaca koji su otišli iz naše zemlje i postigli veliki uspjeh u profesiji koju su odabrali, dok se za njih nije znalo u rodnoj grudi. Jedan od njih je Edin Džemat, kapiten švedske reprezentacije u kulinarstvu.

Najbolji restoran

Ovaj kuhar bosanskih korijena završio je kulinarsku gimnaziju u Švedskoj, a po završetku školovanja učestvovao je na brojnim kulinarskim takmičenjima te stekao iskustvo u renomiranim restoranima i hotelima.

Vrijedno je spomenuti da je Edin radio i u vrhunskom restoranu “Noma” u Kopenhagenu, koji je 2010., 2011., 2012. i 2014. godine specijalizirani magazin “Restaurant” proglasio najboljim restoranom na svijetu.

Ovih dana boravi u Sarajevu, a povod je radna posjeta Centru za edukaciju mladih kuhara „Gastroid“, podržanom od švicarske vlade i firme „Tofi“ Sarajevo.

- Živim u Geteborgu i s prijateljem imam restoran. Kulinarstvo je nešto što me uvijek zanimalo. Kao klinac sam se motao oko mame dok je spremala ručak i zavirivao u šerpe, zanimalo me šta to tako lijepo miriše -  kazao je Džemat na početku razgovora.

S obzirom na to da je Bosanac i da je u svojoj profesiji jedan od najboljih, kaže da ga ljudi u Švedskoj nazivaju kuharskim Zlatanom.

- Mnogo mi imponira. Kada te neko poredi s Ibrahimovićem, onda moraš biti dobar. To je potvrda nekog kvaliteta. Nas dvojica dosta smo slični, volimo brze automobile i uvijek kažemo ono što mislimo, meni malo više oduzimaju vozačku dozvolu nego njemu - našalio se naš sagovornik.

Radeći u elitnim restoranima, imao je priliku kuhati sa superpoznatim ličnostima.

- Kuhao sam večeru za Bila Gejtsa (Billa Gatesa), Eltona Džona (Eltona Johna), za švedskog kralja i kraljicu više puta... ma duga je lista poznatih ličnosti koje su uživale u mojim jelima – dodaje Edin.

Ćevapi i burek

Govoreći o bosanskoj kuhinji, Edin ističe da BiH ima najbolji street food (uličnu hranu) na svijetu.

- Ćevapi, burek su fascinantni. Ono što mene brine jeste da je naša tradicionalna kuhinja nekako ostavljena po strani. Ne borimo se mnogo za ono što je naše, mi to nekako moramo zaštititi, brendirati. Evo, poznat je slučaj da je najveća buregdžinica na svijetu otvorena u Osijeku u Hrvatskoj – pojašnjava jedan od najboljih evropskih kuhara.

Na kraju razgovora poručio je svim mladim ljudima u BiH da slijede svoje snove, jer, kako je kazao, „samo nebo je granica“.

Žene vole kuhare

Edin Džemat ima 30 godina i nije oženjen. Ali, pohvalio se da žene, prije svega, cijene muškarce koji kuhaju.

- Kuhari imaju prolaza. Odlično prolazimo kod žena, djevojaka. Iz nekog razloga ih to fascinira. Naravno, ni nama to ne smeta – kaže Edin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.