BIH

"AVAZ OTKRIVA" Sindikat EPBiH zapošljava nacrno!

Porezna uprava FBiH utvrdila nepravilnosti

M. AŠČIĆ

26.12.2014

Sindikat elektroenergetskih radnika (SEER) FBiH, s Omerom Sikirom na čelu, nije plaćao doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje uposlenicima ovog sindikata, a riječ je o ukupno 27.862 marke, pokazao je inspekcijski nadzor kantonalnog Poreznog ureda u Sarajevu. Kontrola je utvrdila da ovaj sindikat radnike zapošljava nacrno, iako na računima od sindikalnih članarina na godišnjem nivou ima nekoliko stotina hiljada KM.

Dnevnice i prijevoz

Afera u sindikatu dolazi samo nekoliko dana nakon što je ova državna kompanija zatražila poskupljenje struje, koje joj je i odobreno. Riječ je o obračunu od 11. jula 2012. do 31. avgusta 2014. godine, a riječ je o ukupno 27.862 KM. 

untitled-1

Šta je utvrdio Porezni ured u Sarajevu: Dvije godine nisu plaćali porez 

S druge strane, inspekcijom je utvrđeno da je na dnevnice, prijevoz i smještaj članovima UO Sindikata u 2012. ukupno isplaćeno 11.111 KM, a prošle godine tačno 30.000 maraka, ali ni na ovaj iznos nikada nije plaćen porez!

Zatečene radnice

Sikira kaže za "Avaz" da je inspekcija izvještaj sačinila na osnovu zatečenih radnica koje su radile neprijavljene u bifeu za uposlenike direkcije Elektrodistribucije u Sarajevu. 

- Nije to ništa sporno. Nije to zapošljavanje nacrno. Obračunali smo dnevnice ljudima koji dođu na sastanke u Sarajevu. No, tumačenje Ministarstva finansija FBiH drugačije je od tumačenja Porezne uprave FBiH - kaže Sikira.

Desna ruka Bajramovića

Radnici Elektrodistibucije Sarajevo, koji su poslali pismo "Avazu", kažu da je Sikira desna ruka i glavni finansijer "sindikalnog izdajnika Ismeta Bajramovića". Tvrde da je ovaj dvojac najveći krivac zašto je Samostalni sindikat radnika BiH pretvoren u satelit "lopovske SDA i SDP-a". 

Naglasili su da se Sikira s Upravom "Elektroprivrede BiH" dogovorio da zagovara poskupljenje struje kako bi se sanirali gubici za 2014. godinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.