BIH

Američki SSI: Bakir Izetbegović je vođa islamskih radikala u BiH

EKSKLUZIV Sedam organizacija iz SAD iznijelo teške optužbe

Autor:S. NUMANOVIĆ

29.12.2014

Aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović najistaknutiji je i najistureniji predstavnik islamskog radikalizma u našoj državi. Tvrdi to grupa američkih nevladinih organizacija okupljenih oko Instituta za strateške studije (SSI).

Znao je sve

U obimnom izvještaju o prisustvu islamskih radikala u BiH SSI, zajedno s američkim ratnim koledžom i još pet organizacija, prikazao je djelovanje radikalnih islamskih elemenata sunitske i šiitske provenijencije. Izetbegović se navodi kao ličnost koja je od početka znala i bila uključena u sve aktivnosti koje se tiču tih elemenata.

bakir-12

Izetbegović i Ahmedinedžad: Nekadašnji susret starih saveznika

- Nevjerovatno je da Izetbegović, koji je bio lični sekretar svog oca Alije, nije znao za ove brojne aktivnosti. Isto tako je nevjerovatno da nije imao informacije o dovođenju mudžahedina u BiH u vrijeme rata - navodi se, između ostalog, u analizi.

Na skoro stotinu stranica analitičari opisuju ratna i poratna dešavanja u BiH i fenomen dolaska radikala.

- Bakir, koji je godinama bio direktor Zavoda za izgradnju Sarajeva, bio je umiješan u izgradnju džamije Kralj Fahd. Poznata je njegova uloga u realizaciji plana da se zemlja koja je prethodno bila u vlasništvu Srba pokloni Saudijskoj Arabiji. Ova džamija, najveća na Balkanu, poznata je i po svojoj ulozi kao centar vehabističkog utjecaja i moći u BiH - tvrde američki analitičari.

Ističu da sve to predstavlja negaciju modernog islama koji se prakticira u BiH.

- Izetbegovićeva povezanost s ovom džamijom sugerira da on ne dijeli animozitet koji većina muslimana u BiH ima prema ovoj vrsti prakticiranja islama - posebno ističu analitičari.

Oni ga povezuju i s Muslimanskim bratstvom, ali i iranskim elementima.

- Bakir Izetbegović poznat je i po svojim simpatijama prema Iranu. Tokom njegovog mandata u Predsjedništvu BiH bilateralne veze s Iranom pojačane su i proširene, uključujući trgovinu i investicije. U februaru 2013., tokom svog susreta s tadašnjim iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmedinedžadom (Mahmoud Ahmadinejad) u Kairu, Izetbegović se založio i za tješnje veze s Iranom. Dok male države poput BiH prirodno nastoje održati dobre odnose s velikim silama, ovakve inicijative jednostavno strše i dolaze u vrijeme kada su Ujedinjeni narodi, SAD i Evropska unija uveli nove sankcije da bi izolirali režim u Teheranu - navode analitičari.

Vehabističke vođe

Navode se i medijski izvještaji iz BiH koji upozoravaju i pod lupu stavljaju aktivnosti Iranaca u BiH. Citira se tekst iz magazina „Slobodna Bosna“, koji status i ulogu Instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu dovodi u pitanje, kao i poziciju i aktivnosti 200 tzv. biznismena iz Irana koji djeluju u BiH.

fahro

Foto: Avaz (Radončić: Protjerao Irance)

- Kontroverze su još više narasle kada su iranski zvaničnici optuženi za veze s islamističkim teroristima. U proljeće 2013. Bakir se upustio u razmirice sa svojim političkim rivalom Fahrudinom Radončićem, nekadašnjim biznismenom i u to vrijeme državnim ministrom sigurnosti. Bakir je u više navrata intervenirao i protivio se protjerivanju dvojice iranskih diplomata, koje je Radončić za "neprikladne aktivnosti" proglasio nepoželjnim osobama - navodi se u izvještaju američkih organizacija.

Naglašava se da su dvojica od trojice na kraju protjeranih Iranaca bila u stalnom kontaktu s vehabističkim vođama u Gornjoj Maoči.

Preporuke SAD, NATO-u i EU

Sedam američkih analitičkih organizacija u svom je izvještaju dalo detaljne preporuke SAD, NATO savezu i Evropskoj uniji o tome kako da djeluju u BiH.

Kada je SAD u pitanju, date su političke, ali i vojne preporuke, posebno Stejt departmentu i Pentagonu. Između ostalog, analiziraju se opcije ili ponovnog američkog vojnog angažmana u BiH ili ubrzanog ulaska naše države u NATO.

Ako bi se prihvatila druga opcija, NATO bi imao posebnu ulogu, u okviru koje bi se trebala obratiti posebna pažnja na poziciju bosanskih Srba po pitanju ulaska BiH u Alijansu.

EU, pak, svojim mehanizmima proširenja ne može riješiti neke od ključnih sigurnosnih izazova BiH. No, ulazak BiH u EU jedna je od vitalnih stavki u nastojanjima da se situacija u našoj državi konačno stabilizira i krene nabolje.

Sutra u printanom izdanju "Dnevnog avaza" o vezama Silajdžića, Cerića i mladomuslimanskog kruga s islamistima.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.