BIH

Kako će bh. građani dočekati novu godinu: Od Azurne obale do pečenog pileta u kućnom ambijentu

Najčešće pitanje posljednjih dana je upravo gdje provesti najluđu noć

Mi. K. - E. T.

29.12.2014

Iz godine u godinu povećava se jaz između bogatih i siromašnih u BiH, a praznici poput Nove godine najbolji su pokazatelj takvog stanja. Najčešće pitanje posljednjih dana je upravo gdje provesti najluđu noć. Oni koji uglavnom zbog neimaštine neće nigdje, odnosno ne mogu ništa isplanirati, Novu godinu će dočekati na trgovima gradova u kojima bude organiziran javni doček.  

Siromašna trpeza

Radeći anketu "Gdje ćete za Novu godinu", gospodin srednjih godina, koji nas je zamolio da to ne objavljujemo, dao je sljedeći odgovor: "Na kauču, u dnevnom boravku uz pečeno pile, kupila žena na veresiju u lokalnom granapu." Da nije tužno, bilo bi smiješno, jer će većina stanovnika praznike dočekati upravo kao i naš sagovornik - u kućama, skromno, uz TV prijemnike i siromašnu trpezu.

Najugroženiji u majskim poplavama s području Maglaja, Doboja, Bijeljine 2015. godinu dočekat če s najlonima na prozorima.

S druge strane, deseci Bosanaca i Hercegovaca 2015. proslavit će na raznim egzotičnim destinacijama, trgovima metropola širom Starog kontinenta. Azurna obala, Dubai, Abu Dabi, Rim, Pariz, Barcelona, Budimpešta, Istanbul, Venecija, Sicilija, Milano, Berlin, Bratislava, Beč, Prag... samo su neka od mjesta gdje će dočekati Novu godinu, prema podacima turističkih agencija, 2.600 bh. građana.

U novogodišnjoj ponudi "Relax Toursa" našao se i Dubai. Kapaciteti za slavlje na plus 25 stepeni, po cijeni od 1.099 KM, s direktnim letom iz Sarajeva, rasprodati su u rekordnom roku još u novembru.  

- Naknadno smo zbog ogromne potražnje u dva navrata proširivali kapacitete za Dubai. I ove godine u ponudi se našao Rim, za koji smo osigurali direktan let iz Mostara po cijeni od 499 KM. Avion kapaciteta 150 mjesta rasprodat je u novembru. Ukupan broj građana koji preko "Relax Toursa" odlaze u inozemstvo je 500 - kazali su nam iz ove turističke agencije.

Ostali aranžmani koje "Relax Tours" svake godine ima u svojoj ponudi su Pariz, Istanbul i Budimpešta, koji su, također, rasprodati u potpunosti.

Iz turističke agencije "Sol azur & Buena Vista" pripremili su 15 destinacija za Novu  godinu. U ponudi imaju avionske i autobuske aranžmane, od kojih je ove godine najveći hit, definitivno, Milano kao nova destinacija u novogodišnjoj ponudi.

Turistički centri

- Cijene naših aranžmana kreću se u rasponu od 169 KM, koliko košta aranžman za Veneciju, do 745 KM za Siciliju. Naša ponuda geografski seže od Barcelone na zapadu, preko Pariza, Azurne obale, svih glavnih turističkih centara u Italiji, pa sve do Krakova. Također, u ponudi su bili hladni Berlin, topla Sicilija, Istanbul, Bratislava i Beč - potvrđeno je iz agencije.

Putem ove agencije novogodišnje praznike u inozemstvu će dočekati 1.400 Bosanaca i Hercegovaca.

Prag, Sicilija, Beč, Istanbul...

Petnaest destinacija za doček 2015. godine nudili su i iz "Centrotoursa", od čega je 12 aranžmana s autobuskim prijevozom i tri s avionskim.

- Ova godina je bila izuzetno uspješna, imali smo veći broj putnika u odnosu na prethodnu. Moguće je da su povoljnije cijene učinile da se dosta naših građana odluči da otputuje za Novu godinu. Iako je situacija u državi možda lošija nego ikada, imamo više putnika nego prije - kazao je Muamer Lutvić, direktor „Centrotoursa".

Najtraženije destinacije su Budimpešta, Prag, Beč, Istanbul, Prag i Venecija.

- Više od 700 ljudi će posredstvom naše agencije ići na doček Nove godine. Uglavnom su to organizirane grupe. A imamo i putnika koji idu individualno. Interes za putovanja raste i ukidanjem viza 2010. godine cijene su povoljnije te je to, vjerovatno, razlog - kazao je Lutvić.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.