BIH

Troma administracija prepreka je za investicije

Jelica Grujić, direktorica FIPA-e, za "Avaz"

Autor:B. TURKOVIĆ

2.1.2015

U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 189 miliona eura stranih investicija u BiH, a najznačajnije su bile iz Rusije, Austrije, Luksemburga i Hrvatske.

Analize pokazuju da se najveći dio odnosi na ulaganja onih kompanija koje su u nekom ranijem periodu pokrenule projekte u BiH.

Poslovno okruženje

Kazala je to u razgovoru za "Dnevni avaz" Jelica Grujić, direktorica Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA), podsjećajući da je prvo polugodište bilo obilježeno katastrofalnim poplavama, što je sigurno dovelo do odgađanja, usporavanja ili preusmjeravanja određenih investicija.

Upitana šta se u godini na izmaku još pokazalo kao prepreka većem prilivu stranog kapitala u BiH, ona kaže da se radi na unapređivanju poslovnog okruženja te da institucije na svim nivoima imaju obaveze u tom pogledu.

Projekti infrastrukture  

- Neko to radi brže, neko sporije, ali, generalno, i tokovi investicija i okruženje zahtijevaju da to bude i brže i efikasnije. Radi se o velikom broju zakonskih i podzakonskih akata koji moraju biti unaprijeđeni, harmonizovani, nediskriminatorni i primjenjivi. Ne smije se zanemariti veoma važna uloga nižih nivoa vlasti, posebno entiteta, u čijim su rukama i resursi i razvojne politike. U poslovnim krugovima vrijeme igra veoma važnu ulogu u donošenju odluka, a troma administracija značajna je prepreka - kaže Grujić.

Prema prognozama, u 2015. u našoj zemlji se očekuju ulaganja od 880 do 940 miliona KM. Govoreći o scenarijima za narednu godinu, Grujić kaže da se očekuje nastavak trenda rasta stranih ulaganja.

- Po iznosima najznačajniji projekt i u ovoj, a i 2015. godini je Termoelektrana Stanari, ali sigurno je da će se i implementacija drugih veliki infrastrukturnih i energetskih projekata odraziti na ulaganja u druge sektore - kaže Grujić.

Postojeći investitori najavili nova ulaganja  

Upitana za aktivnosti institucije na čijem je čelu u 2014., Grujić kaže da je
fokus bio na postojećim investitorima.

- S postojećim investitorima nastojimo održavati redovnu komunikaciju. Od njih sedamdeset koje smo posjetili u 2014., više od 80 posto je najavilo i nova ulaganja i nova zapošljavanja - kaže Grujić, konstatirajući da je zadovoljan investitor važan ne samo kao potencijalni reinvestitor nego i kao ekonomski ambasador i promoter.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.