BIH

Ovo je dokaz da morate provoditi mjere prevencije!

Iz Delegacije EU poručuju vlastima

Autor:A. DUČIĆ

6.1.2015

Stravičan događaj kod Kaknja, kao i sve ono što se desilo zbog prirodnih katastrofa u prošloj godini, jasno govori o tome da su BiH prijeko potrebne mjere prevencije i sanacije od posljedica poplava i drugih prirodnih katastrofa, uključujući i klizišta, izjavio je jučer za "Avaz" portparol Delegacije EU u BiH (EUSR) Endi Mekgafi (Andy McGuffie).

Odgovarajući na naš upit, Mekgafi je kazao da treba konačno biti jasno da postoji potreba za više koordiniranim akcijama u upravljanju zajedničkim prirodnim resursima, kao što su međudržavne vode, te za ublažavanje rizika od poplava.

Upravo to je, napominje, i bio razlog zašto je Evropska komisija prije skoro mjesec i po u Briselu održala regionalnu konferenciju o prevenciji i upravljanju poplavama. Sa te konferencije proistekle su jasne obaveze na kojima su trebale raditi bh. vlasti. Za razliku od nedovoljnog angažmana vlasti, EU je tokom 2014. konstantno pomagala bh. stanovništvu pogođenom prošlogodišnjim majskim poplavama.

Mekgafi ističe da je Evropska unija bila ohrabrila BiH da napravi sveobuhvatan akcioni plan kao okvir za zaštitu od poplava i upravljanje vodama, uključujući i institucionalne aranžmane, politike, planiranja, mehanizme, finansiranja i provedbe tih akata. Navodi da je ovaj plan dovršen, ali da ga treba pratiti implementacija.

- Ovaj akcioni plan identificira konkretne mjere koje će se provoditi od danas do 2017. godine, a ima za cilj da se postavi kontekst u okviru kojeg će se poduzimati konkretne mjere na zaštiti od poplava i upravljanju riječnim tokovima, i to usklađeno i koordinirano, kako u BiH tako i na regionalnom nivou. Ovaj akcioni plan predviđa da u svjetlu povećanja izloženosti prirodnim opasnostima, BiH mora usvojiti odgovarajuće mjere, uključujući i one za klizišta - naglasio je Mekgafi.

On je poručio da Delegacija EU u BiH snažno ohrabruje provedbu ovog akcionog plana, koju će, kako je napomenuo, pratiti i odgovarajuća podrška iz fondova Unije. Mekgafi je podvukao da provedba navedenog akcionog plana mora početi što prije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.