BIH

Mesihović se do sada jedini prijavio za direktora KCUS-a?

Izbor novog rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u BiH

Autor:A. Nu.

9.1.2015

Rusmir Mesihović, aktuelni federalni ministar zdravlja, prvi se prijavio na konkurs za izbor i imenovanje novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koji je raspisan 26. decembra prošle godine, nezvanično saznaje "Dnevni avaz".

Ispunjavanje uvjeta

Iako je konkurs otvoren do idućeg ponedjeljka, nakon što je s te pozicije Upravni odbor 22. decembra razriješio Damira Aganovića, a za v. d. direktora imenovao otorinolaringologa Adnana Kapidžića, saznajemo da je za sada samo ova prijava stigla u KCUS. Izvori bliski "Avazu" navode da Mesihović ima najviše šanse i da bude izabran.

Kao kandidat za prvog čovjeka KCUS-a spominje se i Sebija Izetbegović, aktuelna direktorica Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i supruga Bakira Izetbegovića.

Aktuelni v. d. direktora Adnan Kapidžić jučer nam je kazao da još odlučuje o tome hoće li se prijaviti ili ne, a konkurirati bi mogao i Damir Aganović.

mesihovic-aganovic

Novi statut

Prof. dr. Haris Tanović, član UO KCUS-a, kazao je da se Aganović, ako bude ispunjavao uvjete propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Statutom KCUS-a, može ponovo prijaviti na konkurs za tu poziciju.

- Tokom mandata aktuelnog menadžmenta, Parlament FBiH preuzeo je osnivačka prava nad KCUS-om te prihvatio novi statut te zdravstvene ustanove. UO je razriješio generalnog direktora, za čiju je smjenu glasalo više od dvije trećine članova, a za v. d. direktora imenovan je Kapidžić najduže na šest mjeseci ili do izbora novoga - kazao je Tanović.

 

Iako smo pokušavali od ministra Mesihovića dobiti komentar o prijavi na konkurs, on nije odgovarao na naše pozive.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.