BIH

Vlast formiramo iduće sedmice

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, za "Avaz"

M. AŠČIĆ

9.1.2015

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, kazao je jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" kako vjeruje da bi na federalnom i državnom nivou izvršna vlast mogla biti formirana već sredinom naredne sedmice, ali da je još nepoznato kome će pripasti koji resor u vlasti.

Lider HDZ-a BiH ocijenio je da je, kada je u pitanju izbor čelnika Federacije, jedino siguran da će novi predsjednik FBiH biti Marinko Čavara (HDZ BiH), dok je, kako je rekao, na ostalim partnerima u vlasti, prvenstveno SDA, da predlože imena potpredsjednika.

- Realno je, a nakon izbora delegata u Dom naroda FBiH iz Kantona Sarajevo, da naredne sedmice formiramo vlast i da konačno završimo taj posao. Vjerujem da bi Dom naroda Parlamenta FBiH trebao izabrati rukovodstvo u FBiH, a Dom naroda Parlamenta BiH potvrditi kandidata za državni nivo. Siguran sam da isti dan možemo imenovati i mandatare Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH - rekao je Čović.

O tome kome će tačno pripasti koja pozicija na federalnom i državnom nivou, kako kaže, još nije bilo ni govora.

- Jedino je za sada siguran Čavara. Na SDA je da predloži potpredsjednika i mandatara Vlade FBiH. Kada su u pitanju pozicije u Vladi FBiH, naš stav ostao je isti. Pet ministarskih pozicija plus jedno srpsko. U Vijeću ministara, to su tri ministarska mjesta te četiri zamjenika. No, o resorima ću uskoro razgovarati s Bakirom Izetbegovićem - istakao je on.

Razgovarat ću s Dodikom

Komentirajući tvrdnje Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je lider HDZ-a bio zadužen za razgovore s Miloradom Dodikom kada je u pitanju utvrđivanje Prijedloga teksta zajedničke izjave o procesu pristupa EU, Čović je kazao da je to tačno.

- No, Dodik je tu bio jasan još prije potpisivanje ove izjave, a to je da, kako mi je rekao, ono što uradi Predsjedništvo BiH njega neće obavezivati. Vidim da je ova izjava podigla već dosta pažnje u RS, ali s Dodikom ću o tome razgovarati još jednom - rekao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.