BIH

Skandal potresa FIN!

Latić prijavio inspekciji slučaj imenovanja dekana

Autor:A. NUHANOVIĆ

15.1.2015

Konkurs za dekana Fakulteta islamskih nauka (FIN), na kojem su bila prijavljena dvojica kandidata, Zuhdija Hasanović i Džemaludin Latić, izazvao je buru, zbog čega je slučaj prijavljen inspekciji, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora. 

Iako je ovo bio ponovljeni konkurs, jer na prvom nije bilo prijava, izbor je obavljen  ekspresno. 

Bez prava žalbe

Naime, nakon što je izabran Hasanović, za samo četiri dana Rijaset Islamske zajednice potvrdio je njegovo imenovanje ne čekajući proceduralne rokove i prava na žalbu.

Latić se osjetio oštećenim, jer, kako saznajemo, smatra da već duže vrijeme jedna grupa profesora lažira konkurse i postavlja asistente i profesore bez valjane procedure. 

dzemaludin-latic

Latić: Eliminirali me

- Izbor za dekana na FIN-u, koji je obavljen prije desetak dana, nije bio nikakav izbor već najgrublji oblik bezakonja, jedan agitpropovski stampedo kojim je „socijalistički stroj" profesora ovog fakulteta, koje je komunistički režim doveo na ovaj fakultet, po svaku cijenu nastojao da eliminiše moje pravo da radim za dobro FIN-a - rekao nam je jučer Latić potvrđujući naše informacije. 

Program rada

On, kako nam je prenio, u dopisu inspekciji navodi da je blagovremeno obavještavao najviše organe Islamske zajednice o ovim mahinacijama, ali, kako pojašnjava, niko nije pokazao ni minimum interesa da spriječi ovo beščašće.

zuhdija-hasanovic

 Hasanović: Novi dekan FIN-a

- Eliminisali su i moj program rada u kome sam iznio realnu izlaznu strategiju za naše studente, a o kojima ni ovaj fakultet ni cijela Islamska zajednica godinama uopće ne vode računa. Ova garnitura počinila je seriju moralnih i proceduralnih nezakonitosti sve dok nisu „izabrali" dekana ovog „stroja" - kazao je Latić.

Sakrili konkurs od njega

U žalbi koju je uputio inspekciji 7. januara Latić ističe da su dosadašnji dekan FIN-a Ismet Bušatlić i sekretar Emina Dizdarević od njega sakrili prvi konkurs koji je objavljen u vrijeme službenih godišnjih odmora kako on ne bi bio jedini kandidat za dekana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.