BIH

Kako zaustaviti ekspanziju ekstremizma na internetu

GOVOR MRŽNJE Sve učestaliji pozivi na ubistva novinara i međuetničke sukobe

M. AŠČIĆ

17.1.2015

Ekspanzija različitih oblika ekstremizma na internet-stranicama, a posebno u komentarima na društvenim mrežama, gdje se sve češće mogu pročitati pozivi na ubistva novinara, međuetničke sukobe, nasilje i mržnju, mora što prije biti evidentirana i sankcionirana, tvrde sagovornici našeg lista.

Ovaj problem je posebno eskalirao nakon brutalnog terorističkog čina u Parizu, gdje su ubijeni novinari satiričnog magazina “Charlie Hebdo”.

 

Ne kriju identitet

Pozivi i na ubistva novinara u BiH preplavili su posljednjih dana portale u našoj zemlji. Većina korisnika interneta to radi čak ne krijući ni svoj identitet, javno iznoseći govor mržnje. Dok jedni podržavaju pozive na ubistva novinara, drugi, pak, tvrde da se “treba obračunati s onima koji su pripadnici pokreta koji zagovaraju odlazak u džihad”.

Policijske agencije u BiH, kako tvrde, svakodnevno prate poruke u kojima su sadržaji govora mržnje, koji se objavljuju na portalima i društvenim mrežama. U Federalnoj upravi policije (FUP) kažu da i dalje uredno evidentiraju ovakve slučajeve, ali napominju da je takve osobe teško sankcionirati.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, upozorava na stotine poruka mržnje u kojima su se na bh. portalima veličali teroristi i brutalna ubistva.

liljana-zurovac

Zurovac: Užasne poruke

- Prestrašno je da se, uz takav pokolj novinara i policajaca, neko može odlučiti na takve komentare. Pri tome pozivaju na mržnju i rat, a na jednom od portala sam vidjela i poruku: "Ubijte sve novinare!” Ne razumijem šta je to i kakvi su to ljudi - kazala je Zurovac.

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja novinara u BiH, kaže da se moraju stišati tenzije koje su nastale nakon masakra novinara u Francuskoj.

borka-rudic-nove

Rudić: Brisati komentare

- Svi mi moramo malo smiriti ovu situaciju. Alarmantno je što se ovo dešava, jer je govor mržnje postao svakodnevan. No, ohrabruje činjenica da SIPA i FUP prate dešavanja na portalima, prate komentare koji se ostavljaju. Ali, isto tako, mediji im moraju pomoći u tome tako što će komentare ukloniti ili zabraniti njihovo objavljivanje. Svi moramo izvući pouke iz ove situacije - kaže Rudić.

 

Uvažavati različitosti

Sociolog Srđan Vukadinović navodi da svi ovi napadi te govor mržnje na portalima i društvenim mrežama ukazuju na to da je u BiH prisutan nizak stepen tolerancije.

srdjan-vukadinovic-11

Vukadinović: Izreći sankcije

- Moramo početi uvažavati različitosti, jer se kod nas na svaki akt nasilja odgovara nasiljem, prijetnjama, uvredama. To nije dobro. U jednom demokratskom društvu moramo imati veći stepen tolerancije. Zabrinjavajući je sve češći govor mržnje. Te stvari vode urušavanju jednog društva i moraju se osuditi i sankcionisati - smatra Vukadinović.

 

Evidencija Vijeća za štampu


Vijeće za štampu u BiH analizirao je krajem prošle godine sadržaje komentara na 42 portala, a u 1.442 komentara primijećen je eksplicitan govor mržnje, dok su poneki imali i zastrašujući sadržaj u kojima se poziva na rat!

 

1.442 komentara s govorom mržnje

86 % odnosi se na vjersku, nacionalnu i rasnu netrpeljivost

evidentiran i govor mržnje prema ženama, koji ima izuzetne diskriminatorske osobine

 

SIPA: Prijave tužilaštvu

- S aspekta borbe protiv terorizma, SIPA prati aktivnosti na izdiferenciranim internet-stranicama i društvenim mrežama na kojima se pojavljuju takvi sadržaji te u saradnji s tužilaštvom preduzima potrebne mjere i radnje - kažu iz SIPA-e.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.