BIH

SDA prva, a opozicioni SBB drugi prema broju mandata!

ISTRAŽUJEMO Odnos snaga nakon uspostave zakonodavne vlasti u BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.1.2015

Centralna izborna komisija (CIK) BiH u ponedjeljak će održati sjednicu na kojoj bi trebala utvrditi rezultate posrednih izbora iz FBiH za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u CIK-u. Nakon žalbenog roka od dva dana, kada odluka CIK-a postane pravomoćna, uslijedit će potvrđivanje i rezultata ranije utvrđenih posrednih izbora iz RS. 

Kada CIK objavi potvrđene rezultate, bit će stvoreni uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, čime će u BiH biti okončano formiranje zakonodavnih organa vlasti nakon općih izbora održanih u oktobru prošle godine. 

Odnos snaga 

No, već sada se zna kakav je odnos snaga u parlamentima na svim nivoima u državi. 

Konačnim izborom delegata u Dom naroda FBiH i Dom naroda Parlamenta BiH stranke s najviše poslanika i delegata iz FBiH su Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB). 

untitled-1

Ukupan broj mandata u parlamentima na svim novima vlasti

Ukupno na svim nivoima vlasti u parlamentima na kantonalnom, entitetskim te državnom nivou SDA ima 131 mandat. Slijedi SBB, koji na svim nivoima zakonodavne vlasti ima 62 predstavnika. Na trećoj poziciji je HDZ, koji ima ukupno 61 poslanika u parlamentima, zatim SDP sa 53 i tek peti je DF s izabrana 52 predstavnika. 

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH SDA ima 10 poslanika, a DF pet poslanika, SBB u Državnom parlamentu ima četiri poslanika, dok HDZ BiH, sa strankama koje čine koaliciju HNS, ima, također, četiri poslanika. Tri poslanika u Državnom parlamentu ima SDP. 

Kantonalne skupštine 

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH SDA ima 29 poslanika. SBB ima 16, a DF 14 poslanika. Koalicija čiju okosnicu čini HDZ BiH ima u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta 12 poslanika, koliko je dobio i SDP. 

U skupštinama u 10 kantona u Federaciji BiH SDA ima ukupno 71 zastupnika, dok je na drugom mjestu SBB sa 36 mjesta u kantonalnim skupštinama. Slijedi SDP sa 29 poslanika u kantonima, HDZ BiH sa 28 te DF sa 27 poslanika. 

Kantonalni nivo 

SDA ima 71 poslanika
SBB ima 36 poslanika 
SDP ima 29 poslanika
HDZ BiH ima 28 poslanika
DF ima 27 poslanika 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 

SDA ima 29 poslanika
SBB ima 16 poslanika
DF ima 14 poslanika
HDZ BiH ima 12 poslanika
SDP ima 12 poslanika 

Budući saziv Doma naroda Parlamenta BiH - 15 delegata 

Fahrudin Radončić (SBB)
Halid Genjac (SDA)
Safet Softić (SDA)
Sead Kadić (SDA)
Sifet Podžić (DF)
Bariša Čolak (HDZ BiH)
Mario Karamatić (HDZ BiH)
Ljilja Zovko (HDZ BiH)
Zdenka Džambas (HDZ BiH)
Martin Raguž (HDZ 1990)
Ognjen Tadić (SDS)
Darko Babalj (SDS)
Sredoje Nović (SNSD)
Nebojša Radmanović (SNSD)
Dragutin Rodić (DNS)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.