BIH

Planinari obilježili godišnjicu pogibije Džemala Bijedića

KREŠEVO Pohod na brdo Inač, gdje je stradao bh. političar

H. ČUKLE

18.1.2015

Prije punih 38 godina, 18. januara 1977., na brdu Inač iznad Kreševa dogodila se teška avionska nesreća u kojoj su poginuli Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest članova posade. 

Članovi posade

Povodom godišnjice avionske nesreće, koja se obilježava na današnji dan, na brdu Inač članovi Planinarskog društva „Vranica" iz Fojnice, u saradnji s kreševskim PD „Bitovnja", organizirali su tradicionalni memorijalni uspon na Inač. 

Prema Inču jučer ujutro krenulo je nekoliko kolona s više od 250 planinara, poštovalaca lika i djela bh. političkog velikana Džemala Bijedića.

dzemal-bijedic1

Bijedić: Bh. politički velikan

Nakon okupljanja položeno je cvijeće i odata pošta poginulom Bijediću, njegovoj supruzi Raziji i članovima posade. Na obilježavanje su došli ljudi iz Sarajeva, Zenice, Mostara, Jajca, Bugojna, Viteza, Visokog, Konjica, Jablanice, Hadžića, Ključa, Viteza, Kaknja...

Uzrok nesreće

Mnogi sumnjaju u zvaničnu verziju smrti Džemala Bijedića, a, prema mišljenjima nekih, on je ubijen. U zvaničnom izvještaju se navodi da je avion zbog loših vremenskih uvjeta udario u brdo Inač, dok su neki tvrdili da visinomjer i brzinomjer nisu bili ispravni. Istina o uzroku nesreće do danas nije otkrivena.

Potjecao iz ugledne trgovačke porodice

Džemal Bijedić je rođen 12. aprila 1917. godine u Mostaru, a potjecao je iz ugledne trgovačke porodice. Tragično je izgubio život u avionskoj nesreći, a smrt ga je zatekla na poziciji predsjednika Saveznog izvršnog vijeća tadašnje Jugoslavije. Osim njega, tada su poginuli njegova supruga Razija, pratilac Zijo Alikalfić, šef kabineta Smajo Hrle, kućna pomoćnica Anđelka Muzička, kao i piloti pukovnici Stevan Leka i Murat Hanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.