BIH

"BH Airlines" u maju ostaje bez aviona?

DUGOVI Jedinoj domaćoj aviokompaniji prijeti gašenje

A. TUNOVIĆ

18.1.2015

Jedinoj domaćoj aviokompaniji "BH Airlines" prijeti gašenje nakon što su katastrofalni gubici ko zna koji put doveli do blokade svih računa. Direktor ove kompanije Amir Jažić kaže da je još 5. decembra 2014. HETA d.o.o., preregistrirani "Hypo leasing", zaledila sve njihove račune zbog milionskih dugovanja. 

Ostatak vrijednosti

- Sa zateznim kamatama, taj dug do sada iznosi oko 15 miliona KM. Radit ćemo dok nas neko ne zaustavi. Šta će učiniti vlasnici, odnosno Vlada FBiH, da opstanemo, to još ne znamo. Ugovor s HETA-om potpisan je na deset godina i istječe u maju. Ukoliko ne isplatimo 101 odnosno 102 rate, zajedno s ostatkom vrijednosti, uzet će nam avione - riječi su direktora "BH Airlinesa". 

untitled-1

Jažić: Problemi se gomilaju

Kako kaže, nakon povlačenja "Turkish Airlinesa" i njihovog raskida saradnje s Federalnom vladom, počeli su problemi koji se množe iz mjeseca u mjesec. 

Zračna inspekcija

- Jedan od dva aviona koje trenutno imamo je u plovidbenom stanju. Drugi je u Njemačkoj, gdje je bio na redovnom dvogodišnjem remontu koji zahtijeva zračna inspekcija. Zbog nemogućnosti da platimo popravku, avion leži u Menhengladbahu - kaže Jažić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.