BIH

Umjesto nezaposleih boraca, donacije dobivaju biznismeni?!

SKANDALOZNO Spisak za stambeno zbrinjavanje u HNK izazvao ogorčenje

M. H. - M. Sm.

18.1.2015

Vijest da je na spisku za dodjelu bespovratnih sredstava za stambeno zbrinjavanje boraca u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), koji je sačinila komisija Ministarstva za pitanja boraca HNK, i uspješni mostarski biznismen Hamo Badžak, vlasnik firme „Jaffa Komerc", šokirala je javnost grada na Neretvi. 

Posjeduje apartmane

Tako su se Badžak i drugi podobnici, koji nad svojim glavama imaju više krovova, pa i apartmane, umjesto demobilisanih boraca našli na ovom spisku, koji još nije konačan jer žalbeni proces nije završen. To je izazvalo ogorčenje brojnih patriota Mostara i Hercegovine. Badžak je u prijavi, kako saznajemo, naveo da mu je „kuća pod pločom", što su neki ratni komandanti nazvali "odvratnim".

Demobilisani i nezaposleni borac Armije RBiH Šemsudin Begović iz Jablanice, koji godinama traži pomoć od Ministarstva da bi riješio stambeno pitanje, kaže da borci zahtijevaju da se ovaj javni poziv smjesta poništi.

faksimil-dijela-rang-liste

Faksimil dijela spiska Ministarstva za pitanja boraca HNK

- Meni su u Ministarstvu rekli da su mi svi papiri za prijavu uredni, a nema me na spisku jer je komisija moj zahtjev procijenila nepotpunim i neosnovanim, a niti imam krov nad glavom niti posao. Tri mjeseca nisam marku zaradio, a morao sam pozajmiti 150 KM da prikupim svu dokumentaciju da se prijavim na taj poziv. Znači, nema za uboge borce koji su branili ovu zemlju, a ima za „borce biznismene" koji imaju milione - ogorčen je Begović.

Negativna konotacija

Badžak nam je kazao da je veoma pogođen činjenicom da je ova priča dobila negativnu konotaciju.

- Za vrijeme rata sam dao sve osim glave. U toj kući mi je najprije bila vojna kasarna, a kasnije vojna radionica i stalno je bila meta gađanja. Tri granate su je pogodile. Nikad ništa nisam tražio, sve sam svojim sredstvima obnovio. Nisam tražio ni naknadu od države zato što je bila kasarna, a kada sam vidio oglas, pomislio sam, što se ne bih prijavio da riješim krov - potresen je bio Badžak.

Soldo: Propratiti opasku

Resorni ministar Oliver Soldo jučer je kazao da ne može komentirati nešto što nije vidio. 
 
- To je sve još na povjerenstvu koje su činili po četiri čovjeka iz Armije BiH i HVO-a, tri pravnika iz Ministarstva i tehnička osoba. Dao sam naputak da korisnici budu ljudi koji su najugroženiji i ispunjavaju uvjete, ali ću propratiti i ovu opasku za Badžaka - kaže Soldo.

oliver-soldo

Soldo: Ne može komentirati

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.