BIH

OTKRIVAMO Vlast želi povećati PDV?

Kako nove vlade planiraju puniti budžetske rupe

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.1.2015

U BiH se već duže vrijeme provlači priča o povećanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), a sada je samo još pitanje dana kada će do tog povećanja i doći, potvrdio je za „Dnevni avaz“ i Hasan Muratović, univerzitetski profesor i bivši premijer Federacije BiH.

Muratović ističe da svi ekonomski pokazatelji, uključujući rast deficita, idu u prilog tvrdnji da vlast namjerava povećati PDV.

Promjena sistema

Kakav bi to bio udar na građane, o tome, očito, niko ne razmišlja. Bitno je popuniti budžetske rupe i ispoštovati privilegije funkcionera, što postaje sve teže, jer ni međunarodne finansijske organizacije više ne žele finansirati održavanje takve vlasti.

Kako saznajemo, u vladajućim krugovima, posebno među onima koji namjeravaju zauzeti pozicije u novim vladama, takva je ideja aktuelizirana nakon što je MMF zauzeo čvrst stav da bez reformi neće više davati kredite.

- To je za njih najbrži i najjednostavniji način punjenja prihoda u budžetu, jer ako žele smanjiti zaduživanje iz inozemstva, moraju povećati stopu poreza. Pitanje je samo za kakvo povećanje i za koje prateće mjere će se odlučiti - kaže Muratović.

On naglašava da bi, u slučaju povećanja stope PDV-a, ona morala ostati jedinstvena, a da bi se, istovremeno, moralo voditi računa o tome da budu zaštićeni privreda i građani s najnižim primanjima koji bi najviše osjetili udar poskupljenja.

- Građanima s najnižim primanjima dodatna opterećenja morala bi se kompenzirati, jer smatram da bi diferencirana stopa kod nas bila neodrživa i naša administracija ne bi bila u stanju kontrolirati izuzetke ni u čemu - smatra Muratović.

Ipak, naš sagovornik ocjenjuje da je za BiH, ako se govori o izmjenama poreznog sistema,  izlaz iz krize po ugledu na susjednu Hrvatsku, gdje je, za razliku od naše zemlje, uveden porez na imovinu, kao jedna od metoda za prevazilaženje krize.

Radnici i država

Profesor Muratović djelimično rješenje budžetskih problema vidi i u naplati poreznih dugovanja, za koja kaže da se hitno moraju naplatiti. Nevjerovatno je, ističe, da ima primjera da se radnicima duguje i po 50 plaća, a državi samo za PDV stotine miliona KM.  

- Zamislite da se toliki porezni dug ne naplaćuje. Do takvih situacija nije smjelo doći. Već kod drugog mjeseca kašnjenja mora se blokirati račun te firme i namiriti radnici i država. Ako to nije moguće, firma ide u likvidaciju, da ne zagađuje privredni sistem. Neko mora biti hrabar i to provesti u praksi, jer se inače stanje nikada neće promijeniti - naglašava Muratović.

Dodaje da je evidentno da svi problemi koji opterećuju državu, po automatizmu se odražavaju i na kvalitet života sve nezadovoljnijih građana te kaže da u ovom trenutku ne bi predviđao šta može donijeti to nezadovoljstvo, ali da „ljudi neće moći beskonačno trpjeti“.

 

Dugovanja za PDV

317,1 milion KM dug za PDV u BiH

142,2 miliona KM dug preuzet od ugašenih entitetskih uprava koji nikada nije naplaćen

17 posto iznosi PDV u BiH

 

Paralela s  Grčkom

Komentirajući pobjedu radikalne ljevičarske partije Siriza u Grčkoj, s Aleksisom Ciprasom na čelu, profesor Muratović kaže da je ta pobjeda, prije svega, rezultat višegodišnje krize u toj zemlji i demonstracija koje su je mjesecima potresale. Naglašava da je Cipras pobjedu dobio na velikim obećanjima, ali da ih „neće moći sva ispuniti“.

hasan-muratovic-11

Muratović: Podržava samo jedinstvenu stopu PDV-a

- Grčka je u Evropskoj uniji i tu je ta razlika. Vidjeli ste kako je EU brzo intervenirala sa stotinama milijardi eura i njihova kriza s našom je neuporediva, pogotovo jer su oni u eurozoni i Evropa mora spašavati takve. Mi ćemo se morati sami iznijeti sa svojim krizama. Kada i drugi vide da se borite, onda pomažu, daju povoljnije kredite, vjeruju da ćete pametno to upotrijebiti i vratiti, ali mi tek moramo doći do tog nivoa - kaže Muratović.

 

Hurtić: To bi bio pogrešan korak!

Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, za „Avaz“ kaže da je svako povećanje stope PDV-a krajnje neopravdano, jer bi za posljedicu imalo rast cijena.

zlatko-hurtic-454528008

- Vlade imaju mogućnost da povećaju prihode jačanjem porezne discipline, jer je šverc robe, posebno iz Turske i Kine, u porastu, naročito putem zloupotreba kod prijevoza tzv. rasutih tereta. Sve je veći broj preduzeća čiji se dugovi po osnovu neplaćanja PDV-a gomilaju. Uvođenje diferenciranih stopa PDV-a bilo bi još veća greška. Jedinu korist od svega mogli bi imati kriminalci kojima bi se otvorile velike mogućnosti za porezne prevare - kazao je Hurtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.