BIH

KS: Roditelji zabrinuti šalju djecu u školu, boje se epidemije šuge

Prosvjetari u lošim uvjetima dočekuju početak nastave

F. NUMANOVIĆ

29.1.2015

Nakon jednomjesečnog raspusta, osnovci i srednjoškolci danas će ponovo sjesti u školske klupe, čime će započeti drugo polugodište u školskoj 2014./2015. godini. 

Nastava za učenike od drugog do osmog razreda, kao i za prvi, drugi i treći razred srednjih škola trajat će do 9., a za prve i devete razrede do 2. juna. Srednjoškolci u trogodišnjem i četverogodišnjem sistemu nastavu će pohađati do 5. maja. 

Međutim, učenike i nastavnike u školama neće dočekati nimalo prijatna situacija. Iako su očekivali pomoć Vlade KS, ona je izostala pa će i dalje morati tražiti donacije za krede i spužve, grijanje je slabije... 

To nam je potvrdio i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić, koji je kazao da je situacija u obrazovanju složena i bez napretka. 

- Decembarska plaća još nije isplaćena. Novac koji je školama trebao biti raspoloživ za školski i nastavni materijal nije uplaćen. U drugom polugodištu očekujemo samo veći broj izrevoltiranih radnika, jer smo nespremni, nema nove vlade, nema ministra obrazovanja, nemamo ništa - kazao je Bešlić.

Predsjednica Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola KS Amela Penava rekla nam je da je situacija u obrazovanju katastrofalna, a da se problemi samo gomilaju. 

- Roditelji i nastavnici znaju da obrazovanje ne funkcionira. Čim su prosvjetari nezadovoljni, to se odrazi na djecu. Zabrinuti smo jer u školama nema higijenskih sredstava pa ćemo u 21. stoljeću dozvoliti epidemiju šuge - ogorčena je Penava. 

I direktor Osnovne škole „Isak Samokovlija“ Kenan Vučijak vrlo je zabrinut jer se još ništa nije promijenilo te će se opet morati sami snalaziti.

- Očekujemo iste borbu i probleme. Nemamo ministra, nemamo kome da se obratimo, a svi grcamo u problemima koji nisu nimalo jednostavni. Tokom raspusta roditelji i neke firme pomogli su nam da zamijenimo namještaj - dodao je Vučijak. 

- Roditelji se često žale da se djeca prehlade na času tjelesnog odgoja jer u fiskulturnim salama nema grijanja. Pojedina djeca koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica ne jedu po cijeli dan, jer nemaju užina - rekla je Penava.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.