BIH

Odlikovanje Šešelja šamar za žrtve!

Lideru radikala uručen orden "Belog anđela"

A. NUHANOVIĆ

30.1.2015

Vojislav Šešelj jučer je u manastiru Mileševa odlikovan ordenom "Belog anđela". Šešelja je odlikovao mileševski vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filaret, koji je, prilikom uručivanja ordena, rekao da to čini u znak zahvalnosti za Šešeljevu odbranu srpstva.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u izjavi za "Avaz" kazao je da odlikovanje lidera Srpske radikalne stranke predstavlja šamar svim žrtvama u BiH te ističe da je ovim potezom nastavljeno ponižavanje žrtava koje traje više od 20 godina.

- Nagrađivanje ratnog zločinca nije nikakvo iznenađenje, to je nekako i očekivano s obzirom na to da se u javnosti prezentira ono što manastir zastupa - kaže Tahirović.

Sramotnim smatra i to što se bh. političari nisu očitovali po pitanju Šešelja i time dali do znanja žrtvama na čiju stranu su stali. Ističe da je njihovom šutnjom izostala odgovornost prema prošlosti i agresiji na BiH.

Naime, ovaj lider radikala dobro je upamćen po ekstremističkim, ratnohuškačkim nastupima te kao jedan od ideologa srpskog šovinizma. Tako se svrstava u red onih koji su inspirirali počinioce zločina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

- Teško mi pada što nadležni u BiH nemaju politički stav o Šešelju. Niko od političara nije se očitovao po tom pitanju, nisu zatražili reakciju međunarodnih institucija, iako reakcije vidimo iz Republike Hrvatske, čiji nadležni u kontinuitetu traže očitovanje od međunarodnih institucija. Zato imamo i situaciju da se žrtve pokušavaju same izboriti za vraćanje Šešelja u Hag. Mislim da formiranje vlasti i nedavni izbori ne bi trebali biti opravdanje kada je u pitanju Šešelj, koji svakodnevno vrijeđa žrtve u BiH - istakao je Tahirović.

Dodaje da zbog šutnje bh. lidera žrtvama preostaje da se pokušaju same na neki način izboriti za pravdu i istinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.