BIH

Erdoan traži zatvaranje Hizmetovih škola u BiH?

Prenosi li se sukob iz Turske u našu avliju

E. T. - S. D.

30.1.2015

Obračun predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) s njegovim najvećim rivalom Fetulahom Gulenom (Fethullah) te s njegovim pristalicama koje su u Turskoj već bile mete represivnih mjera mogao bi se prenijeti i na Gulenove sljedbenike u BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Išaret i zahtjev

Riječ je, prije svega, o ustanovama koje pod nazivom „Bosna Sema“ u našoj zemlji djeluju od 1998. godine. Obrazovanje, inače, čini jezgro misije Gulenovog pokreta Hizmet, a škole iza kojih stoji Gulen postoje u više od 50 zemalja svijeta.

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, turski predsjednik je već od nekoliko zemalja koje je posjetio u posljednje vrijeme, mahom na afričkom kontinentu, zatražio zatvaranje škola koje se dovode u vezu s njegovim rivalom, a isti „išaret“, kako saznajemo, poodavno je poslao i zamjeniku predsjednika SDA Bakiru Izetbegoviću. Na Burch univerzitetu u Sarajevu, koji se veže za pokret Hizmet, kažu da nisu čuli za ove priče.

gulen-erdoan

- Internacionalni Burch univerzitet je visokoškolska institucija koja je osnovana i djeluje prema relevantnim propisima BiH te je za svoje djelovanje odgovorna isključivo institucijama ove zemlje - kazali su na Burch univerzitetu.

Studenti koji pohađaju turske univerzitete jučer su nerado govorili o ovoj temi. Rijetki su oni koji su htjeli komentirati refleksije Erdoanovog obračuna s Gulenom na rad ustanova koje oni pohađaju. Bora Gur iz Istanbula je student prve godine na Burch univerzitetu i kaže da se Erdoanov utjecaj u BiH ne može isključiti.

- Situacija u Turskoj je opasna. Hapšenje novinara signal je da nešto nije dobro. Mislim da se situacija na globalnom nivou odražava na sve zemlje, pa tako i na Tursku i na turski narod. Iskreno, ja ne volim ni Erdoana ni Gulena, nisam pobornik nijednog od njih. Samo moram reći da bi sukob između njihovih pristalica mogao izazvati novi haos. Mi studiramo u Sarajevu i ne osjećamo toliko posljedice, mada se ne može isključiti Erdoanov utjecaj u BiH - mišljenja je Gur.

Hladni rat

Ibrahim Guler, također iz Turske, student je Internacionalnog univerziteta Sarajevo (IUS) i kaže da je itekako svjestan situacije u njegovoj domovini.

- Situacija u našoj zemlji je teška, tamo se bukvalno vodi hladni rat između Erdoana i Gulena. Najbolje se držati po strani, ali Erdoan je moćan čovjek i može imati utjecaj bilo gdje na svijetu - kaže Guler.

guler-bora-gur

Inače, u Upravnom odboru Internacionalnog univerziteta, bliskog Erdoanovoj politici, svi članovi su Turci, osim Amera Bukvića, direktora BBI banke i bliskog prijatelja Bakira Izetbegovića.

Atak na škole

Turski parlament je još pretprošle godine usvojio zakon o zatvaranju privatnih pripremnih škola za prijemne ispite, od kojih su mnoge važan izvor prihoda i utjecaja za Gulena. Poslanici su dali rok do 1. septembra 2015. za zatvaranje ovih škola koje pohađaju milioni učenika da bi se pripremili za prijemne ispite za ograničeni broj mjesta u državnim srednjim školama i na univerzitetima.

Odvraćaju studente

O ovom zahtjevu turskog predsjednika Izetbegović je već razgovarao sa svojim ljudima od povjerenja u SDA i donedavno je, kako saznajemo, prevladavalo mišljenje većine da bi bilo kakav pritisak na "Bosna Sema" obrazovne ustanove, među kojima su ugledni Univerzitet Burch, Tursko-bosanski koledž te brojne druge institucije, bio udar na osnovna ljudska i demokratska prava.

Međutim, kako saznajemo, pritisnuti zahtjevima iz Turske, u SDA se svi više kolebaju i traže način kako bi udovoljili Erdoanu, a da ne „uprljaju ruke“, pa su odlučili vršiti tihu propagandu protiv institucija bliskih Hizmetu, odvraćajući studente od njihovog pohađanja.

 

50 zemalja dozvolilo rad Hizmetovih ustanova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.