BIH

Kozadra na pet fotelja!

SDA rekorder

A. Du.

30.1.2015

Iako je formiranje vlasti u ćorsokaku, kadrovi SDA uveliko uživaju blagodati funkcionerskog života, što im omogućava to da su, za razliku od svojih koalicionih partnera HDZ-a i DF-a, u državnim strukturama bili i u prošlom mandatu.

Aktuelni prvi čovjek Vlade Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra (SDA) najbolji je primjer takvog funkcionera, kojem su rupe u zakonu omogućile da postane, vjerovatno, svjetski rekorder! Kozadra, naime, trenutno obavlja čak pet visokih funkcija u izvršnoj i zakonodavnog vlasti! 

Osim što je ministar finansija KS, Kozadra je i vršilac dužnosti kantonalnog premijera još od masovnih protesta iz februara prošle godine, koji su prouzrokovali ostavku Suada Zeljkovića (SDA). 

Nadalje, Kozadra je od Zeljkovića preuzeo i rukovođenje Ministarstvom obrazovanja KS, jer je Damir Marjanović ranije na ministarskoj funkciji podnio neopozivu ostavku.

Također, Kozadra je nakon konstituiranja Skupštine KS postao i poslanik SDA u zakonodavnoj vlasti na ovom nivou, a od prošlog četvrtka je i delegat Doma naroda Federalnog parlamenta, odnosno dio zakonodavne vlasti Federacije. Inače, Kozadra trenutno prima premijersku plaću od 2.700 KM, dok je ostalo nejasno kolika su mu primanja za rukovođenje ministarstvima finansija i obrazovanja. 

Njemu, također, u ovoj apsurdnoj situaciji pripada i paušal kantonalnog poslanika od 550 KM, koliko dobivaju kantonalni poslanici koji nisu profesionalci. Kao delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta prima paušal od 630 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.