BIH

OTKRIVAMO Brigadiri traže penziju od 2.180 maraka

Skandal potresa MOBiH, Osmić povukao odluku

M. AŠČIĆ

31.1.2015

Devet brigadira Oružanih snaga (OS) BiH zatražilo je od Ministarstva odbrane (MO) Bosne i Hercegovine da bude usvojen njihov zahtjev za prijevremeno penzionisanje po izuzetnim uvjetima, a na osnovu kojeg će mjesečno primati oko 2.180 maraka, saznaje "Dnevni avaz".

Dosta nelogičnosti

Ovu informaciju trebalo je razmatrati i Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici, ali je ta tačka u posljednji tren skinuta s dnevnog reda na zahtjev ministra odbrane Zekerijaha Osmića (SDP). Osmić je prvobitno poslao ovaj prijedlog Predsjedništvu na usvajanje, ali je naknadno zatražio da se o tome ne raspravlja, jer je, navodno, uočeno dosta nelogičnosti. Kako saznajemo, riječ je o brigadirima starosti od 40 do 43 godine, koji su vojnu misiju služili u inozemstvu, gdje su godinama ostvarivali visoka primanja.

Zahtjev za prijevremeno penzionisanje, u ovoj državnoj instituciji okarakteriziran je skandaloznim. Na taj način, naime, brigadiri bi primali tri prosječne plaće u FBiH, ali i 2.000 KM više od onih vojnika čija je najviša penzija zagarantirana Zakonom o prijevremenom penzionisanju vojnika OSBiH.

Ministar Osmić potvrdio je jučer za naš list ovu informaciju. On je pojasnio da je riječ o brigadirima koji su na osnovu Zakona o vojnoj službi ranije mogli sa 20 godina radnog staža, bez obzira na godine starosti, ići u penziju. No, to se sada mora ispitati.

- Ovdje se radi o izuzetnim slučajevima i ti vojnici pokrenuli su postupak da se penzionišu. No, nakon naknadnih provjera ja sam tražio da se ovaj prijedlog povuče. Prema onome što sam vidio, riječ je o zaista mladim ljudima koji imaju četrdesetak godina. Oni su još vojno sposobni - kaže Osmić.

osmic-13

Osmić: Naknadne provjere

Vratiti prijedlog

On je ustvrdio da je od Predsjedništva BiH tražio da ovaj prijedlog vrati na doradu i da penzije ne budu dodijeljene po automatizmu, što je ranije bio slučaj.

- Sada će najprije sve biti provjereno, što je jedan od zaključaka i Predsjedništva BiH. O svemu ovome bit će provedena i rasprava - rekao je Osmić.

Otpuštenim vojnicima penzija 350 maraka

Na osnovu Zakona o prijevremenom penzionisanju, prema kojem su iz vojne službe otpušteni vojnici do 35 godina starosti, penzija zagarantirana ovim zakonom iznosi 350 maraka. Najviša zagarantirana, a na osnovu vojnog staža, iznosi 1.100 KM.

- Ako ova odluka bude usvojena, nastat će neviđeni haos među vojnicima koji su otjerani iz službe - kaže naš izvor iz MOBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.