"AVAZ" SAZNAJE U proceduri novi zakon o PDV-u

Vlast će odlučiti o visini stope poreza

B. TURKOVIĆ

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH urađen je Nacrt novog zakona o PDV-u, koji je potpuno usklađen s relevantnom Direktivom EU o sistemu PDV-a u EU, saznaje „Dnevni avaz“. Kako nam je potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIO, Nacrt će proslijediti u daljnju proceduru, prvo prema Upravnom odboru UIO. 

Upitan hoće li novo zakonsko rješenje donijeti i novu stopu PDV-a, o čemu se u javnosti sve više priča, Kovačević kaže da su uradili sve da taj nacrt bude usklađen s Direktivom EU o sistemu PDV-a, ali da će odluku o poreznoj stopi u procesu usvajanja donositi vladajuće političke strukture. 

- Što se tiče Nacrta novog zakona o PDV-u, Radna grupa u UIO ostavila je jedinstvenu stopu od 17 posto, ali kakva će daljnja sudbina biti, vidjet će se u proceduri usvajanja, od Upravnog odbora UIO, preko Vijeća ministara BiH, do Parlamenta BiH. U svakom smislu naše mišljenje je da se poreznom politikom ne mogu rješavati socijalna pitanja - potcrtao je Kovačević. 

On je podsjetio da je Zakon o porezu na dodanu vrijednost u BiH na snazi od 2006. godine i da od tada nije bilo njegovih izmjena. No, kako kaže, s obzirom na to da je naš Zakon o PDV-u urađen tokom 2005. godine, kada je u potpunosti bio usklađen s legislativom EU, koja je u međuvremenu doživjela znatne promjene, tako se javila i potreba za novim zakonom u BiH. 

NA VRH

Podijeli članak na