Nova prevara sa tobožnjom investicijom od nevjerovatnih 4,5 milijarde KM!?

Nastavlja se laž po principu Sarajevo biznis foruma

A. J. - A. T.

Nepoznata kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Buroj Property Development" najavila je nevjerovatnu investiciju od 4,5 milijardi maraka u gradnju turističkog naselja u općini Trnovo kod Sarajeva. Priča o namjeri ove kompanije izazvala je veliku pažnju u cijeloj regiji, a hrvatski i srpski mediji najavljuju je kao investiciju stoljeća. Ali, mnogo je još nejasnoća u vezi s najavljenim projektom. 

Direktor kompanije "Buroj Property Development" Ismail Ahmed svojim je potpisom na Memorandum o saradnji potvrdio da postoji spremnost za ulaganje u gradnju kompleksa čija se vrijednost procjenjuje na 4,5 milijardi konvertibilnih maraka.

Traže nove zakone

- Ovo je prvi korak ka izgradnji jakog partnerstva - kazao je Ahmed. 

On je dodao da je njegova firma jedna od vodećih u UAE te da se odlučila na investiciju na poziv Ambasade. 

Uz njega je potpis na ugovor stavio i Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo, na čijoj bi se teritoriji gradio kompleks najavljen kao - najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi.

Prema planovima koji su jučer predstavljeni, uslijedila bi gradnja hotela, apartmanskih zgrada s hiljadama smještajnih jedinica, velikog trgovinskog centra te cjelokupne prateće infrastrukture.

No, protokol o saradnji, kako nam je rekao Berilo, još nije zakonski provediv. On je rekao da je potrebno mijenjati zakone u našoj zemlji koji ne poznaju ovakav način ulaganja, za šta je potrebno čekati formiranje Kantonalne i Federalne vlade. 

- Sa Zavodom za planiranje Kantona Sarajevo moramo utvrditi urbanističko-tehničke uvjete koje ćemo prezentirati investitoru. Ovo je potpuno drugačiji tip ulaganja u našu zemlju od onoga iz Kuvajta i Turske, a zakoni koje imamo nisu funkcionalni i ne podržavaju razvoj - kazao je Berilo. 

Još nije poznata ni lokacija na kojoj će se praviti "Burooj Ozone", a investitor će odabrati najbolju nakon analize.

Smirivanje naroda

Kompanija koja je najavila najveću investiciju u BiH u historiji, sudeći prema internet-prezentaciji, osnovana je prošle godine i ima još tri planirana projekta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, među kojima su stambena zgrada i trgovački centar. Nije navedeno da je neki od njih realiziran ni koja je njihova vrijednost. 

Vlasnik ove kompanije još sredinom prošle godine najavljivao je investiciju u BiH, ali je tada govorio o znatno manjem iznosu ulaganja od oko dvije milijarde dirhema, što je oko 500 miliona maraka. 

Čini se, kako se približava 7. februar, ljudi iz blasti žele da smire nezadovoljni narod pričom o dolasku velikih i nevjerovatnih investicija. Nažalost, a kamo sreće da je to istina, od investicije i nada nema ništa. 

Nigdje u svijetu tako ogromnu investiciju za jednu zemlju, mnogo veću od BiH, ne potpisujem načelnik vrlo male općine, već državni vrh. 

Čuvena investicija "Beograd na vodi", u iznosu manjem od tri milijarde KM u Beogradu je predstavljena na nivou premijera dviju država, a prikazani su i urbanističko-tehnički detalji, te i makete onoga što će se tamo graditi. 

U Trnovu je napravljen šou sa anonimnim investitorom, a sve po poznatoj reprizi manifestacije Sarajevo biznis forum, kojom se prilikom Bosni i Hercegovini obećavaju po dvije milijarde KM koje još niko nikada nije vidio. 

Zvuči nestvarno

Prema riječima privrednika Safudina Čengića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, svako ulaganje u našu zemlju je pozitivno. 

- Toliki novac zvuči nestvarno, ali bio sam u Kataru, tako da znam da za arapski svijet novac ne predstavlja problem. Preferiram privredne pogone, ali će mi, svakako, biti drago ako investicija bude realizirana, u skladu s propisima naše države - mišljenja je Čengić. 

NA VRH

Podijeli članak na