BIH

Zeničanin mjesecima čeka odštetu zbog napada lutalica

Grad dužan platiti skoro 8.000 maraka

A. DŽONLIĆ

4.2.2015

Zeničanin Antonio Zrnić ogorčen je na gradske vlasti Zenice koje mjesecima odbijaju da mu daju odgovor, a kamoli provedu pravosnažnu presudu Općinskog suda u Zenici, kojom mu je dosuđeno 7.860 KM s kamatama zbog napada pasa lutalica na njega.

Novac za lijekove

- Napad se dogodio 29. avgusta 2012. godine u 10.30 sati. Nakon napada bio sam prisiljen kupovati lijekove, jer tetanusa nije bilo nigdje u Federaciji, pa ni u Zenici. Sa željezarskom penzijom od 326 KM i dugogodišnjom borbom s psorijazom, za koju posebno nabavljam lijekove i trošim novac, ionako jedva preživljavam. Ipak, najviše me boli nepravda. Sud je jasno dao do znanja da je propustom nadležnih službi u općini došlo do napada, a sada druge općinske službe postupaju još gore - žali se Zrnić.

Naime, nakon što je u januaru prošle godine presuđeno u njegovu korist, rečeno mu je da će se „načekati do pravosnažnosti“, jer Općina formalno ulaže žalbu, odugovlačeći spor.

- Rekli su mi da sve traje najmanje godinu i, iskreno, nisam ni očekivao da će biti brže. Krajem januara sam ponovo otišao advokatu i utvrdio da je presuda pravosnažna od početka oktobra, ali da novac nije uplaćen... „Šaltali“ su me kao da sam došao prositi, a ne tražiti svoje. Upućivali su me u Sud, natrag kod advokata, čak i u banku, ali svi su mi pokazali da Općina, sada Grad, izbjegava plaćanje - kaže Zrnić.

presuda-zrnic

Faksimil presude

Ipak, najveće razočarenje je doživio kad nije uspio ni zakazati razgovor kod gradonačelnika Husejina Smajlovića. Kako tvrdi, rečeno mu je da se „vrati odakle je krenuo“, odnosno da ode u Službu za finansije.

Bez komentara

- Tamo mi je rečeno da budem zahvalan ako ikad dobijem novac i da mogu čekati deset, petnaest godina. Njima teku zatezne kamate od 23. novembra 2012. i time svjesno prave štetu Općini. Odšteta nije milion pa da je problem isplatiti... - navodi Zrnić.

Iz Gradske uprave Zenica nije bilo zvaničnog oglašavanja o ovome, ali i nizu drugih slučajeva u kojem je Općina (danas Grad Zenica) izgubila spor.

Općinske kabadahije

- Bog zna koliko sam dao novca za liječenje, za injekcije, za previjanja. Dosta toga sam nabavljao iz Hrvatske, jer ih nije bilo kod nas. Na kraju, dužan sam i advokatici, a stid me prijateljima pogledati u oči. U Općini se ponašaju kao kabadahije, neće čak ni da kažu kada bi mogli platiti presuđeno, ogorčen je Zrnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.