BIH

El-Šidijevi direktori nanijeli štetu od dva miliona KM

Suđenje za kriminal u firmi Bakirovog partnera

Autor:A. LONČARIĆ

4.2.2015

Tunižanin Bešir Mekni i Safet Ibrović iz Sjenice, Srbija, predsjednik Nadzornog odbora, odnosno direktor firme "Magros Veletrgovina", u vlasništvu Saudijca Sulejmana el-Šidija, prijatelja i navodno poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, jučer su se pred Općinskim sudom u Sarajevu izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se stavljaju na teret.  

Prikupljeni dokazi

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo prikupilo dovoljan broj dokaza i podiglo optužnicu, koju je Općinski sud potvrdio, Mekni je optužen da je počinio krivično djelo sklapanja štetnog ugovora, a Ibrović za nesavjestan rad u službi, jer su "Magros Veletrgovinu", nekadašnje državno preduzeće, koje je 2006. godine kupio Sulejman el-Šidi, oštetili za 2.034.903 KM.

"Dnevni avaz" godinama ukazuje i piše o sumnjivim poslovima prilikom privatizacije ove državne kompanije te neispunjavanju obaveza za vrijeme gradnje objekta u centru Sarajeva. Može se očekivati da će tokom suđenja na površinu isplivati i brojna druga pitanja na čije odgovore bh. javnost godinama čeka.

bakir-izetbegovic-sulejman-al-sidi

Foto: Arhiva (Sulejman el-Šidi i Bakir Izetbegović: Bliski prijatelji i saradnici)

Nema sumnje da će suđenje biti interesantno, što je tokom jučerašnjeg ročišta konstatirala i sutkinja Rozita Šimić, ističući da „optužene brani vrsni branilac Senka Nožica, a s druge strane je vrsni tužilac Aziz Jahjaefendić".

Mekni i Ibrović optuženi su da su kao ovlaštene osobe u ime "Magros Veletrgovine" 9. avgusta 2010. potpisali ugovor s firmom "Shad Invest", također u vlasništvu El-Šidija, o prodaji zemljišta na Poljinama kod Sarajeva za 2.034.903 KM.

Ugovor je potpisao Mekni, a Ibrović je od početka bio upoznat s njegovim štetnim posljedicama te se tereti da nije ništa učinio da zaštiti "Magros Veletrgovinu". U optužnici je navedeno da su za 2.034.903 KM oštetili "Magros Veletrgovinu", s obzirom na to da do kraja 2013. taj novac nije plaćen. Riječ je o, prema svemu sudeći, zemljištu na brdu Poljine na kojem Saudijac namjerava sagraditi elitno naselje.

U optužnici je navedeno da je osnivač i stopostotni vlasnik "Shad Investa" Sulejman el-Šidi, koji je ujedno vlasnik "Magros Veletrgovine", i to kao pripadnik ortačke grupe, a na osnovu Ugovora o kupoprodaji državnog kapitala od 3. februara 2006.

Također, El-Šidi je, prema optužnici od 30. novembra 2011. godine, i vlasnik "Shad Investa". Valja istaći da su Ibrović, a posebno Mekni, El-Šidijevi ljudi od povjerenja i od početka su uključeni u privatizaciju "Magrosa", odnosno gradnju "Sarajevo City Centera" (SCC). Mekni je bio jedan od osnivača firme "Al-Shiddi International", putem koje je s računa firme s Kajmanskih otoka u gradnju SCC-a uloženo 39.119.100 KM.

V. d. direktora

Advokat optuženih Senka Nožica odmah na početku ročišta obratili se sutkinji Roziti Šimić kazavši da njeni klijenti ne žele biti fotografirani u sudnici radi zaštite svoje privatnosti, ali da nema ništa protiv da novinari budu u sudnici.

Prije izjašnjavanja o krivici, Mekni je kazao da je trenutno zaposlen u privatnoj firmi ICM, čiji je direktor. Odgovarajući na pitanja sutkinje Šimić, Ibrović je rekao da trenutno radi u firmi "Al-Shiddi" na poziciji v. d. direktora, da njegova mjesečna bruto primanja iznose oko 3.000 KM i da je srednjeg imovnog stanja.

Bez slikanja u sudnici

Advokat optuženih Senka Nožica odmah se na početku ročišta obratila sutkinji Roziti Šimić kazavši da njeni klijenti ne žele biti fotografirani u sudnici radi zaštite svoje privatnosti, ali da nema ništa protiv da novinari budu u sudnici.


 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.