BIH

"AVAZ" SAZNAJE Izjavu usvojiti do 12. februara

Brisel traži napredak do sjednice Vijeća EU naredne sedmice

Autor:A. DUČIĆ

4.2.2015

Nakon što je Predsjedništvo BiH napravilo potrebne izmjene u izjavi o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama, zvanični Brisel očekuje da je, po mogućnosti, do 12. februara potpišu lideri stranaka te usvoji Predstavnički dom Državnog parlamenta, nezvanično je "Avazu" rečeno u Evropskoj komisiji (EK).  

Ako se to desi, potvrđeno nam je, ključne institucije u Evropskoj uniji (EU) mogle bi do sredine mjeseca aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH, koji predstavlja dugo čekani korak na putu ka članstvu u EU!

Dio posla

Za 12. februar, naime, najavljen je sastanak Evropskog vijeća, na kojem je predviđeno da šefovi država EU prvenstveno razgovaraju o borbi protiv terorizma.

No, naš izvor iz Brisela tvrdi da bi bilo poželjno da BiH do tog sastanka završi dio svog posla kako bi Evropsko vijeće moglo pozitivno odreagirati te Evropskoj komisiji preporučiti da donese odluku o stupanju SAA na snagu.

Anka Paduraru (Anca), portparol visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini (Federica Mogherini), izjavila je za "Avaz" da su stvari prilično jasne.

- Nakon što je izjavu usaglasilo Predsjedništvo BiH, potrebno je da je potpišu lideri, odnosno da bude usvojena u Parlamentu. Čim se to desi, Evropsko vijeće odlučit će o stupanju SAA na snagu. U tehničkom smislu, ovo će uraditi Vijeće i Komisija - kazala nam je Paduraru.

Kretanje robe

Inače, SAA je instrument kojim se osiguravaju mehanizmi i mjerila koja institucijama EU omogućavaju da zajedno sa BiH radi na njenom približavanju standardima EU. Osnovni elementi SAA jesu promoviranje slobode kretanja robe, stvaranje efikasnih institucija, razvoj tržišne ekonomije, smanjenje kriminala i korupcije, promoviranje reforme visokog obrazovanja, razvijanje demokratije, ljudskih prava i nezavisnih medija te poboljšanje transportne infrastrukture u regionu.

On predviđa da BiH u procesu pridruživanju svoju zakonsku regulativu približi najznačajnijim pravilima unutrašnjeg tržišta EU.

Nije na dnevnom redu

Sjednica Predstavničkog doma Državnog parlamenta zakazana je za 11. februar, a trenutno se na dnevnom redu ove sjednice ne nalazi tačka u vezi s izjavom za EU. No, dnevni red do tada se može izmijeniti, kao i na samom početku sjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.