BIH

Snagom volje Danijela Vojičić pobijedila karcinom dojke

Hrabra Mostarka izborila se s najtežom bolešću

Autor:M. HODŽIĆ

9.2.2015

U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1.600 žena, od čega se njih 800 ne uspije izboriti s ovom opakom bolešću. No, da karcinom ne mora uvijek značiti i smrt, najbolje je pokazao primjer 38-godišnje Mostarke Danijele Vojičić, koja je snagom volje dobila bitku protiv raka.

Bez simptoma

Danijelina pobjeda dokaz je da s ovom opakom bolešću nije došao kraj životu. Nije došao kraj i neće doći, poručuje Danijela, sve dok čovjek ima ogromnu volju za životom i ne želi se predati.

Danijeli je zloćudni rak na desnoj dojki dijagnosticiran 2011. godine. Otad je prošla operaciju, brojne hemoterapije i zračenja, ostala bez kose, ali nije pokleknula.
 
- Oboljela sam u 35. godini. Prije dijagnoze nikakve simptome nisam osjećala. Sasvim slučajno sam otišla na pregled i tada mi je rečeno da ima nešto te su me uputili na Hirurgiju. Na sve sam pomišljala osim na rak - kaže Danijela.  

Operirana je 31. maja 2011. godine i tada su joj potpuno odstranili desnu dojku.

- Sjećam se kad je došao ljekar i rekao da nikad veći karcinom u životu nije vidio. Pitam ga šta sad, a on mi kaže da borba tek predstoji - ističe Danijela.

Istog trenutka sebi je rekla da se mora sabrati i boriti za svoj život zbog svoje tri kćerke, muža i svih ostalih koji je vole i kojima je potrebna.

Borba za život

- Bori se kako znaš i umiješ, rekla sam sama sebi. Imaš lijep i pristojan život, malu djecu, živi, ti to moraš, ponavljala sam. I mislim da me ta moja volja i spasila. U svemu sam imala ogromnu podršku porodice, ljekara i kolegica u Udruženju „Novi pogled". Bilo je situacija da padnem u depresiju, ali to se desi i najzdravijem čovjeku - iskrena je Danijela.  

Kaže da je ova bolest promijenila - danas više cijeni sebe i život.

Idem dalje, nisam sama

Danijela kaže da joj nije teško palo kad su joj u bolnici ljekari saopćili da su joj zbog karcinoma morali odstraniti dojku.

- Kad sam došla kući, poskidala sve zavoje i stala pred ogledalo, vidjela sam da je nestalo malo ženstvenosti u meni. Ali i tada sam rekla - idemo dalje, ima grudnjak, proteza, nisam jedina - kaže ova hrabra Mostarka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.