BIH

"AVAZ" SAZNAJE Prihvaćeni svi odgovori o etničkim obilježjima

Rezultati popisa bit će objavljeni u maju

Autor:B. TURKOVIĆ

9.2.2015

Konačni rezultati popisa o ukupnom broju stanovnika u BiH i demografskim obilježjima stanovništva bit će objavljeni krajem maja ove godine, saznaje "Dnevni avaz". Potom će se i ostali rezultati popisa objavljivati sukcesivno, sve do 1. jula 2016. godine.

U Agenciji za statistiku BiH (BHAS) kažu da je kompletirana baza podataka popisa sa šifriranim varijablama. Proces uređivanja i kontrole podataka je u završnoj fazi, a on podrazumijeva primjenu seta pravila na osnovu kojih će se identificirati rezidentno stanovništvo i njegove demografske karakteristike. Predstavnici statističkih institucija, zajedno s međunarodnim ekspertima, trenutno rade na pripremi materijala i prijedloga pravila za obradu ovih pitanja koje će razmotriti i usvojiti Centralni popisni biro.

- Kad su u pitanju etnička obilježja koja se nalaze na popisnici, odnosno pitanje nacionalne i vjerske pripadnosti i maternjeg jezika, pripremljen je prijedlog šifrarnika koji će usvojiti Centralni popisni biro. Šifrarnik sadrži sve odgovore s popisnica. To znači da su uvršteni i šifrirani svi odgovori u izvornom obliku, onako kako su ih davale, odnosno kako su se izjašnjavale popisane osobe. Nakon toga slijedi šifriranje ovih pitanja i kontrola šifriranog materijala - objasnila nam je Mirsada Adembegović, portparol BHAS-a.

Ona je potcrtala da je proces kontrole izuzetno kompleksan, jer je osnovni cilj popisa da se dobiju kvalitetni, međunarodno priznati i upotrebljivi podaci koji će primarno biti korišteni za razvojne i politike planiranja, kako za vlasti BiH tako i za niže nivoe.

Proces pod budnim okom stranaca

Proces obrade i kontrole popisnih podataka nadzire međunarodni tim stručnjaka (IMO), koji je do sada dao pozitivno mišljenje na kompletan proces obrade. To znači da se podaci s popisa u BiH obrađuju u skladu sa Zakonom o popisu, usvojenim metodološkim dokumentima, jedinstvenim planom aktivnosti te najvišim međunarodnim standardima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.