BIH

Počinje izgradnja doma za djecu s malignim oboljenjima

Akcija Udruženja roditelja „Iskra“

V. STEVANOVIĆ

10.2.2015

Izgradnja prve roditeljske kuće u Banjoj Luci za djecu oboljelu od najtežih malignih bolesti počet će s novom građevinskom sezonom, saznajemo u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“.

Životni prostor

Roditeljska kuća imat će sedam apartmana, kuhinju, trpezariju, igraonicu s dnevnim boravkom, vešeraj, učionicu, tihu sobu za razgovor s psihologom, kancelariju i hodnik, a u dvorištu je predviđena zelena površina s igralištem i nekoliko parking mjesta.

Planirano je da to bude dom za svu djecu koja boluju i liječe se od najtežih bolesti u RS te da se zbog toga u kući ne provode terapije niti vizite, već oplemeni njihov životni prostor, omogući boravak s roditeljima i olakša oporavak.

Psihička snaga

 - Liječenje djece s malignim oboljenjima dug je i mukotrpan proces koji zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu te mnogo materijalnih sredstava, a oboljela djeca koja se iz čitave Republike Srpske liječe na Dječijoj onkologiji Kliničkog centra u Banjoj Luci sada će imati uvjete za boravak s roditeljima, što je od važnosti za lakši tok liječenja - kaže nam Momčilo Stanušić, predsjednik Udruženja.

Za izgradnju je bilo potrebno 800.000 KM, međutim oko 850.000 maraka prikupljeno je donacijama Vlade RS, Kabineta predsjednika RS kao i na donatorskoj večeri te zahvaljujući humanosti brojnih građana koji su pozivali broj 1458.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.