BIH

Vučić: Ne želim se miješati u unutrašnje probleme BiH

Premijer Srbije za "Dnevni avaz"

M. KEBIĆ

16.2.2015

Dolazak predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prema ocjeni šire javnosti, bilo je najveće iznenađenje. Vučić je za "Dnevni avaz" rekao da je njegov dolazak pokazatelj želje za unapređivanjem regionalne saradnje, naglašavajući da je prošlo vrijeme političkog ponižavanja jednih naspram drugih.

Suverena odluka

Osvrnuo se i na saradnju zvaničnog Beograda i Sarajeva, rekavši da u budućnosti očekuje unapređivanje odnosa, koji su i sada na dobrom nivou.

Na naše pitanje da prokomentira potpisivanje zajedničke izjave bh. lidera za reforme na putu ka Evropskoj uniji, Vučić je rekao da se radi o suverenoj odluci domaćih političkih lidera.

- To je suverena odluka predstavnika sva tri naroda u BiH. Što god bih vam rekao, bojim se da bi neko drugi mogao to protumačiti na sljedeći način: „Evo ga, umiješao se u unutrašnje probleme BiH.“ Ja se ne želim miješati u unutrašnje probleme BiH. Tu odluku donijeli su ljudi u BiH. Dakle, to je odluka svih konstitutivnih naroda, odnosno Srba, Bošnjaka i Hrvata. Potpisivanje te izjave jasan je odgovor šta narodi u Bosni i Hercegovini žele - istakao je Vučić.

Odgovarajuće na naše pitanje o tome kako vidi dosadašnju saradnju BiH i Srbije te rješavanje otvorenih pitanja, Vučić kaže da stvari mogu biti bolje.

- Mi imamo dobre odnose i mislim da će ti odnosi ići nabolje. Sreo sam se u Zagrebu sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Razgovarao sam s njima, jer, kada ste u autobusu zajedno, onda vam je lako da sa svima stupite u kontakt - kaže on.

Novi zalet

Vučić dodaje da očekuje uskoro i susret s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, s kojim se nije vidio devet mjeseci, što je, prema njegovim riječima, dugo.

- Situacija je dobra. Ne vidim prevelike probleme, osim onog što je prisutno već godinama i decenijama. Vidim jedan novi nalet i zalet za budućnost u regionu. Vjerujem da svi to misle i očekuju. Mislim da je prošlo vrijeme razmišljanja u kojem neko očekuje da će drugoga pobijediti ili ponižavati. Ta vremena vidim iza nas - naglasio je srbijanski premijer za "Avaz".

 

Okrenuti se budućnosti

Vučić je rekao da dolaskom na inauguraciju u Zagreb ne želi sakupljati političke poene za unutrašnje potrebe ni za bilo šta drugo.

- Kao što nikome ne dozvoljavam da ponižava Srbiju ni mene, meni ne pada na pamet da se bavim politikom u kojoj bih nekome zadavao udarce ili izigravao da sam neko mnogo veći. Razgovarat ćemo otvoreno, prijateljski i vjerujem da je važno da gledamo u budućnost. Kada živite u prošlosti, bez obzira na to da li je ona bila prije 70, 20, pet ili dvije godine, osim pouke, ne znam šta drugo da napravite. Ako gledate u budućnost, onda mnogo toga boljeg možete izmijeniti i mnogo toga boljeg ostavite svojoj djeci i onima koji iza vas dolaze. Naša orijentacija bit će ka budućnosti. Probleme imamo zajedničke, zajednički ćemo ih rješavati i ja mislim da je to nešto potpuno razumljivo, racionalno i normalno - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.