BIH

Balijagić: Ova vlast želi moje smaknuće!

Tuzlanski advokat strahuje da neće biti otkriveni napadači

M. AŠČIĆ

16.2.2015

Faruk Balijagić, ugledni tuzlanski advokat, na čiji je ured prije dva dana bačena eksplozivna naprava, pri čemu je ured potpuno uništen, rekao je jučer za "Dnevni avaz" da se boji da počinioci ovog terorističkog djela nikada neće biti ni otkriveni, jer, kako je kazao, to nije u interesu državnog vrha.

Prijava za krađu

Balijagić je odmah nakon napada kazao da sumnja da bi motiv mogao biti predmet koji priprema u posljednje vrijeme, a koji bi "trebao uzdrmati BiH", jer se tiče "najviših političkih dužnosnika BiH koji su trebali biti prijavljeni za krađu bosanskog sirotinjskog novca". On je kazao da ga je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić ovlastio da pokrene tužbu protiv Bakira Izetbegovića te njegove supruge Sebije i sestara Lejle i Sabine, za koje postoji osnovana sumnja da su tokom rata pokrali novac namijenjen državi BiH.

- Nema još nikakvih informacija o rezultatima istrage. Gledajući s ove distance, neće ih ni biti. Meni su i prošli put prijatelji predlagali, kada mi je pucano na kuću, da za otkrivanje počinioca kontaktiram kriminalce, jer država uvijek preko kriminalaca odrađuje prljave poslove. Već smo ranije vidjeli da ta lica imaju dokumente državnih tajnih službi - kaže Balijagić.

No, ocijenio je da se ne želi baviti istragama te da je samo Božijom voljom izbjegnuta tragedija sa smrtnim posljedicama.

Otkriti nezakonitosti

- Samo mi je Bog pomogao da niko iz moj obitelji nije stradao. No, da država želi pronaći napadače, uradila bi to i prije nekoliko godina. Ali, zašto to tada nije uradio Lukač (Dragan, direktor FUP-a, op. a.), to je drugo pitanje. Ni sada im nije u interesu da sve istraže - kaže Balijagić.

Motiv napadača, kako kaže, očigledno je bio da ga zastraši. Ali, ističe da je on profesionalac koji je uporan i nikada se ne predaje, pa neće ni u ovom predmetu.

- Cilj je bio uništiti dokumentaciju koju pripremam. Očigledno je da napad ima veze s predmetom o prijavi za krađu novca. Mnogi se plaše da će biti otkrivene njihove nezakonite radnje. Ja sam svjestan da vlast želi moje smaknuće i postoje strahovite želje za tim, jer sam uvijek sve govorio otvoreno - rekao je Balijagić, dodavši da će prijavu koju priprema uskoro uputiti nadležnim institucijama.

 

Bojim se samo Allaha

Balijagić kaže da je još prije 15 godina upozoravan da mu se sprema likvidacija. Kako je rekao, to mu je 2000. godine kazao Fatmir Alispahić.

- Alispahić mi je tada rekao da oni, ta neka organizacija koja je ili državna ili paravojna, sprema moju likvidaciju, te da su oni, neka ulema, zaključili da ja radim s džinima, ne znajući da sam ja vjernik i da se samo bojim Allaha. Ja se samo bojim da ne odem grešan na ona svijet, ostalo me ne plaši, niti će me ovi napadi obeshrabriti da nastavim dalje da radim svoj posao, časno, profesionalno i pošteno. To moja klijentela najbolje zna - rekao je Balijagić.

sejla-turkovic-25

Jugo - Turković: Napala Baždarevića

Brojni napadi na advokate

  • septembar 2011. - fizički napadnut advokat Senad Kreho
  • septembar 2011. - Šejla Turković napala advokata Izeta Baždarevića
  • novembar 2011. - ispaljen rafal i bačena bomba na kuću advokata Faruka Balijagića
  • decembar 2011. - zapaljen automobil advokata Fahrije Karkina
  • maj 2012. - advokatu Senadu Krehi upućene prijetnje smrću
  • novembar 2013. - zapaljen automobil advokata i člana UO VSTV-a Ilijasa Midžića
  • novembar 2014. - zapaljen automobil advokata Seada Temima
  • decembar 2014. - provaljeno u ured advokata Asima Crnalića
  • februar 2015. - ubijena Jasmina Koričić u Bihaću
  • februar 2015. - zapaljen ured Faruka Balijagića u Tuzli

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.