BIH

SAZNAJEMO Brisel zabrinut zbog političkog uplitanja u pravosuđe

Predložena rezolucija kojom se traži bolji rad državnog tužioca BiH

Autor:S. N.

22.2.2015

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda (Cristian) pripremio je novu rezoluciju ovog tijela o našoj državi. Rezolucijom se želi ohrabriti novi pristup Evropske unije prema BiH, ali i domaće vlasti da hrabrije zakorače prema ulasku naše zemlje u EU.

EP će, kako saznaje “Dnevni avaz”, o prijedlogu rezolucije raspravljati već sutra na sjednici Komiteta za vanjske odnose (AFET).

Ovim dokumentom EP, između ostalog, “izražava nadu da će se obnovljenim pristupom Evropske unije motivirati novi čelnici BiH da pokrenu i ubrzaju neophodne reforme kako bi se omogućio napredak na putu prema članstvu u EU”.

U tom smislu zahtijeva se “znatan napredak u provedbi programa reformi koje, između ostalog, uključuju Pakt za rast i zapošljavanje kako bi se razmotrila prijava za članstvo” i naglašava da se posebna pažnja treba posvetiti provedbi presude u predmetu “Sejdić-Finci”.

- Radi postizanja bolje finansijske poluge, EU bi trebala nastojati ponovo ujediniti sve donatore finansijskih sredstava te poslati također jasnu poruku čelnicima zemlje na svim razinama o tome što se od njih očekuje - navedeno je u prijedlogu rezolucije.

Više pročitajte u današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.