BIH

Milenko Simić i petero djece okovani bijedom: Praznim stomacima ljubav nije dovoljna

Prije nekoliko godina napustila ih majka

S. JEREMIĆ

22.2.2015

Šesteročlana porodica Simić koja živi u modričkom naselju Krčevljani, na planini Trebavi, okovana je siromaštvom. Neimaština je vidljiva na svakom koraku.

Iscrpljeni i gladni

Glavu ove porodice Milenka prije nekoliko godina napustila je supruga, ostavivši petero djece, tri dječaka i dvije djevojčice. Djeca uzrasta od sedam do 13 godina, po kiši i snijegu, svakodnevno putuju kilometrima do škole u Skugriću.

Kada se, iscrpljeni i gladni, uvečer vrate kući, dočekaju ih očeva ljubav i brižnost, ali to je nešto što praznim dječijim stomacima nije dovoljno. Naime, nemaju ništa od onoga u čemu njihovi vršnjaci svakodnevno uživaju.

- Dvoje najstarije ujutro ustaje u četiri sata, da bi na vrijeme stigli na nastavu. Valja im svako jutro pripremiti doručak i napraviti sendviče da ponesu u školu. Spasi me sestra koja živi u Sloveniji. Nekad mi pošalje paket s hranom. Najteže mi je kad jednu paštetu moram podijeliti na njih pet. Hljeb često samo miriše na ovaj namaz - govori nam Milenko.

Rado bi radio

Jedino primanje je 280 KM koje ova porodica mjesečno dobiva od Centra za socijalni rad. Ne bježi Milenko od posla. Rado bi, kaže, radio bilo šta da djeci donese još hrane. Međutim, još su mali da bi ih same ostavljao kod kuće.

- Najteže mi je početkom školske godine. Valja kupiti knjige, sveske, olovke, garderobu, obuću. Prije nekoliko dana sam im kupio gumene čizme. Platio sam ih po osam maraka. Nisu imali šta obuti. Planina je ovo, snijeg veliki i hladno... - kaže Simić.

Iako živi u teškim uvjetima, Milenko ne traži pomoć. Kaže, sramota ga je tražiti bilo šta, jer i mnogi drugi teško žive. Ipak, oni koji bi na bilo koji način željeli pomoći ovoj porodici mogu to uraditi putem telefona: 066 780-543.

Znaju i kuhati kada ima hrane

Djeca oca razumiju pa ništa i ne traže. Sami sebi operu odjeću, a ocu pomažu i u drugim poslovima. Kupatilo nemaju, a o mobitelu i računaru samo sanjaju. Bijeda je od ovih mališana stvorila ličnosti koje razmišljaju kao odrasle osobe.

- Sami operemo odjeću. Znamo i kuhati kada imamo hrane - kaže najstarija kćerka Milka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.