BIH

ISTRAŽUJEMO Vlast udara na sirotinju!

Šta se krije iza inicijative za uvođenje diferencirane stope PDV-a

M. KEBIĆ

25.2.2015

Inicijativa Vlade Republike Srpske za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u, čime bi bila uvedena diferencirana stopa poreza na dodanu vrijednost, uzrokovala je negodovanje građana i stručne javnosti. U prilog ovog inicijativi ne idu ni argumenti Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Vlada RS, pak, inicijativu je obrazložila kao mjeru socijalnog karaktera.

Formiranje cijena

- Uvođenjem druge, niže stope PDV-a želi se sniziti cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi se osiguralo finansijsko olakšanje za socijalno ugroženo stanovništvo. Umjesto jedinstvene stope PDV-a od 17 posto, bile bi uvedene dvije stope, i to standardna od 22 i niža od deset posto, koja bi se primjenjivala na osnovne prehrambene proizvode kao što su brašno, hljeb, dječija hrana, lijekovi - zaključeno je na sjednici.

Da bi to zaživjelo, inicijativu bi prvo trebao usvojiti Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, a potom je uputi Vijeću ministara i Parlamentu BiH na usvajanje. Iz UIOBiH su nam kazali da je ova institucija spremna za provedbu propisa iz oblasti indirektnih poreza, ali za kvalitetnu pripremu potrebno je vrijeme. To bi značilo i dodatni trošak za UIO i porezne obveznike.

- Umanjenje stope PDV-a znači i umanjenje prihoda. U izmjene poreznih stopa trebalo bi ići tek kada se urade prave procjene gubitaka prihoda i šta će to značiti za normalno izvršenje svih budžeta u BiH - rekli su iz UIOBiH.

ratko-kovacevic-izjava

Kovačević: Novi zakon

Povećanje standardne stope zbog nadoknade smanjenih prihoda koji bi rezultirali uvođenjem niže stope PDV-a, moglo bi utjecati na smanjenje krajnje potrošnje zbog povećanja cijena, smatraju u UIO.

- Uvođenje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice ne znači njihovo pojeftinjenje, jer se cijene formiraju slobodno, a država ne može nikoga prisiliti da zbog umanjenja poreza snizi cijenu proizvoda - upozorili su iz UIOBiH.

damir-miljevic

Miljević: Kukavičije jaje

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević potvrdio je ranije za „Avaz“ da je u UIO urađen Nacrt novog zakona o PDV-u, usklađen s direktivama EU o porezu na dodanu vrijednost, u kojem je ostavljena trenutna jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

Rast troškova

Ekonomista Damir Miljević nazvao je ovu inicijativu kukavičijim jajetom, cijeneći da bi uvođenjem diferencirane stope PDV-a porasli ukupni troškovi života.

- Da je bilo ozbiljnosti, onda bi se predložilo da na osnovne životne namirnice stopa PDV-a bude nula, ili ne viša od pet posto. Veliko je pitanje može li se u uslovima standby aranžmana sa MMF-om ići na mijenjanje sistema indirektnih poreza. Ovo bi dovelo do suštinskog povećanja PDV-a, a ne do smanjenja, i značilo bi daljnje osiromašenje građana i privrede - upozorava Miljević.

Građani protiv povećanja ukupnih životnih troškova

Građani smatraju da u trenutnim uvjetima, bez obzira na pojeftinjenje hljeba, dječijih potrepština i drugih osnovnih proizvoda, ne bi bilo fer poskupjeti struju, vodu i ostale komunalije. Banjalučanima Živku Dukiću i Grozdi Šikman poskupljenje bi teško palo.

- Sirotinji i ljudima koji imaju bebe niža stopa bi dobro došla. Ali, za ukupne troškove, bilo bi to opterećenje. Protiv sam dodatnih nameta - rekla je Šikman.

22 posto, prema prijedlogu, iznosila bi standardna stopa PDV-a

10 posto, prema prijedlogu, iznosila bi niža stopa PDV-a 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.