BIH

Policija čuva Beganovića

Nakon četvrtog napada na imama

M. DEDIĆ - S. DEGIRMENDŽIĆ

25.2.2015

Osjećam se kao da sam neki veliki teret državi i ne znam više ni šta da mislim ni šta drugo da kažem, rekao je jučer u izjavi za "Dnevni avaz" Selvedin ef. Beganović, imam u velikokladuškom džematu Trnovi, nakon četvrtog napada na njega koji se desio u prošlu subotu. 

Stav Rijaseta

Imam Beganović kazao je da ne može detaljnije komentirati situaciju nastalu nakon serije napada na njega, od kojih je u dva zadobio povrede nožem, ali je istakao da je evidentno da neko pokušava stvoriti privid da je on u sukobu s policijom, koja od decembra traga za jednim ili više napadača na njega. 

- Iako počinioci još nisu pronađeni, zadovoljan sam odnosom policije prema meni, koja me sada čuva 24 sata. Također, istakao bih da sam zadovoljan saradnjom sa svim policijskim agencijama i na kantonalnom, federalnom i državnom nivo. O ostalom ne želim pričati, jer je i stav Rijaseta Islamske zajednice u BiH da ne dajem izjave za medije - kazao je Beganović. 

Nakon četvrtog napada na Selvedina ef. Beganovića , imama u džematu Trnovi kod Velike Kladuše, u ovom gradu i među ljudima bliskim Medžlisu IZ Velika Kladuša čuli smo da se, navodno, u Muftijstvu bihaćkom zbog sveukupne situacije i učestalih napada na trnovskog imama razmišlja o njegovom premještaju. Spominje se čak i jedan džemat u RS. Muftija bihaćki Hasan ef. Makić na naše pitanje o eventualnom premještaju ef. Beganovića odgovara:

- Ništa nije riješeno. Kada se riješi, saznat ćete. Još ništa nije urađeno.

selvedin-beganovic444

Beganović: Zadovoljan saradnjom

Džemat Trnovi postao je poznat u regiji upravo zbog višestrukih fizičkih napada i prijetnji Selvedinu ef. Beganoviću. 

- Ne znam šta više da mislim u vezi s našim Selvom, totalno sam zbunjen. Sad se svašta priča - da se zamjerio nekim džematlijama koji su napustili džemat, da sam sebe povređuje, pa i to da ga progone šejtani - kaže jedan od džematlija kojeg smo sreli na putu kroz selo. 

Bačena ljaga

Mutevelija Muhamed Keserović, međutim, mišljenja je da se "ovo mora riješiti", jer 1.150 članova džemata živi u neizvjesnosti i strepnji. Odbio je fotografiranje.

- Dva mjeseca smo u žiži, na nas je bačena ljaga i to se mora raščistiti. Ne može biti da se ni nakon pet napada ne zna ništa. Ako treba, ići ćemo s peticijom prema muftiji i Rijasetu IZBiH, jer ne možemo živjeti ovako, u iščekivanju šta će se dogoditi - kaže Keserović. 

Iako "svi sve znaju", malo ko želi pričati. Vladaju i strepnja i zabrinutost. Neki od džematlija u strahu ne dovode djecu u mekteb, a ima i dosta slučajeva, kažu u Kladuši, da džematlije odlaze na namaze u druge džamije. 

MUP USK: Istraga još traje

U MUP-u USK jučer su za "Avaz" potvrdili da istraga još traje. Ističu je saslušan određen broj osoba koje bi se mogle dovesti u vezu s napadima na Beganovića, ali da napadač ili više njih još nisu pronađeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.